Отсъствията от училище ще бъдат наказвани по-тежко

Отсъствията от училище ще бъдат наказвани по-тежко - E-Burgas.com

От един на шест месеца може да бъде увеличен периодът, в който се спират детските надбавки, при пет неизвинени отсъствия на учениците. Темата е в процес на обсъждане от просветното министерство и депутати от управляващата коалиция, съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев пред "Сега". Планира се идеята да бъде оформена като предложение за промени в закона за семейните помощи за деца и то ще бъде внесено от депутати от ГЕРБ тези дни. Вълчев обяснява, че въпросът е обсъждан преди време, тъй като инструментите да се накарат родителите да изпращат редовно децата си на училище не са недостатъчни.

От години в правилника за прилагане на закона за семейните помощи за деца има текст, според който, ако ученикът не е ходил на училище пет часа без уважителни причини, то детските надбавки за родителите му (40 лева за всяко дете и 90 лева за две) се спират за месеца, в който са допуснати отсъствията. Същото правило се отнася и за малчуганите, посещаващи предучилищни и детски градини.

Разликата е, че тук се налага наказание при повече от три дни неизвинени отсъствия. Поради тази причина през 2017 г. близо 36 000 бедни семейства от страната са били лишени от детски надбавки. А през 2018 г. борят им се е увеличил до 40 000. Заради статистиката и отпадането на голям брой ученици, се обсъжда и още по-строга мярка - срокът на спиране на детските надбавки да е за една година. Друго предложение, което още се обсъжда, засяга еднократната помощ за дете при постъпване в 1-ви клас, която в момента е в размер на 250 лева.

Коментари

Още от последните новини