Откриха незаконно превозвани златни кюлчета и валута на "Калотина"

Откриха незаконно превозвани златни кюлчета и валута на

Митнически служители задържаха над 5,2 кг злато на кюлчета и 20 000 евро при проверка на ГКПП Калотина. Районна прокуратура – Сливница води разследване по образувано досъдебно производство за извършено престъпление, съобщават от Агенция "Митници" предаде "Нова".

Около 03 ч. на 09.02.2021 г. митнически инспектори на Митнически пункт "Калотина", на трасе „Входящи леки автомобили и автобуси“, са спрели за проверка влизащ в страната от Сърбия лек автомобил. Водачът на превозното средство с румънска регистрация пътувал сам от Австрия за Румъния. При последвала щателната митническа проверка, под стелките и кората на пода пред предната дясна седалка, митническите служители са открили три кутии и портмоне. При отварянето на една от тях инспекторите са открили кюлчета от жълт метал. Водачът на автомобила – М.К.Т., обяснил, че това са златни кюлчета, а в портмонето има 20 000 евро.

Митническите служители са установили общо 134 кюлчета с различни грамажи – 1 гр, 5 гр, 250 гр, 500 гр, 1000 гр. Общото им тегло възлиза на над 5,2 кг. Назначени са експертизи.

С действията си М.К.Т., роденият в Турция немски гражданин, не изпълнил задължението за деклариране на парични средства и благородни метали, пренасяни през границата на страната, която е външна граница на Европейския съюз, като нарушил разпоредбите на Валутния закон. Стойността на предмета на престъплението e в особено големи размери. Чужденецът е бил привлечен в качеството на обвиняем. Работата по случая продължава.

Коментари

Още от последните новини