Официално: Четири случая на COVID-19 в България

Официално: Четири случая на COVID-19 в България  - E-Burgas.com

Пробите за коронавирус на четирима българи са положителни. Това потвърдиха тестове, направени в Националната референтна лаборатория. Резултатът бе обявен на извънреден брифинг на Националния оперативен щаб в неделя.

В първите минути на неделния ден от Оперативния щаб обявиха, че 75-годишна жена от Габрово и 27-годишен мъж от Плевен са заразени с COVID-19. Те са хоспитализирани от няколко дни с остри респираторни заболявания. Състоянието им вече е добро.

Пробите им за коронавирус са взети в двете местни болници. След като се оказали положителни, те били изпратени в София, където резултатите били потвърдени. 

От Плевен са изпратени общо 24 проби на контактни с пациента лица, а от Габрово – 46 проби на хора, общували с тамошната болна. По една от въпросните проби от двата града също дали положителен резултат. Вторият заболял от Плевен е 61-годишен мъж от отделението, в което е бил настанен първия заразен пациент. В Габрово положителна проба за коронавирус дала жена от персонала на местната болница.

Вече тече процедура по установяване на контактните лица с вторите двама заболели, съобщи началникът на Военномедицинска академия (ВМА) генерал-майор Венцислав Мутафчийски. Той поясни, че продължава изследването и на други пациенти, които имат симптоми на остри респираторни заболявания. "За днес, само във ВМА, са заложени 20 нови проби", каза ген.-майор Мутафчийски.

Той съобщи още, че подозрителни пациенти ще се извозват до лечебни завдения със специализирани линейки, който след това щателно се дезинфекцират. Медицинските екипи са снабдени с предпазно облекло.

На пациентите под карантина в момента са осигурени добри условия за живот - в стаите им има телевизори и интернет.

В София Александровска болница и "Пирогов" отделят две звена за хора, които евентуално ще бъдат поставени под карантина в столицата, каза още шефът на ВМА.

Той каза още, че грипната ваканция за учениците ще бъде удължена, само ако броят на болните от грип Б продължи да расте. За Плевен и Габрово ще бъдат препоръчани конкретни мерки в тази насока.

Предстоящите мерки за ограничаване на заразата ще бъдат обсъдени на извънредно заседание на Министерския съвет, което започва в 11.00 ч.

Свързани статии
903 са новозаразените с ковид за последното денонощие Ангел Кунчев: Трябва да вземем мерки сега, за да не пълним пак болниците 643 са новите случаи на коронавирус 435 са новозаразените с ковид у нас Вирусолог: Коронавирусът не изчезва, продължава да мутира 321 са новозаразените с коронавирус Проф. Христова за ковид: Най-страшното вече е зад гърба ни Новите случаи на ковид у нас отново надхвърлиха 2000 БАН: Броят на заразените е 4-5 пъти по-голям от регистрираните Ето кога сваляме маските
Тагове
коронавирус
Коментари

Още от последните новини