Оценяват и миниматурите онлайн

Оценяват и миниматурите онлайн - E-Burgas.com

 

Националното външно оценяване по български език и литература и това по математика след 7 клас вече ще се проверява онлайн. Учителите, които ще оценяват резултатите от т.нар. миниматури пък ще минат допълнително обучени за работа с електронната платформа. Това обясниха зам.-министърът на образованието Деница Сачева и експертът в МОН Силвия Кънева при представянето на проекта „Квалификация за професионално развитие на педагогическите специалисти“.

От две години оценяването на матурите след 12 клас се извършва онлайн в няколко центъра в страната, като по този начин не се налага учителите да пътуват до столицата. Това лято изпитните работи от националното външно оценяване освен че ще са през юни, ще бъдат проверявани и като тези на 12 клас.

„По места отново национални комисии ще оценяват тестовете, те ще се разпределят между членовете им на случаен принцип“, обясни Силвия Кънева. Така изпитът на дете от Видин може да се проверява в Ямбол, даде за пример тя. Класирането отново ще се извършва по региони, но ще става по-бързо, отколкото преди.

За да бъде въведена тази практика, трябва да бъдат обучени учители, които да оценяват и да работят с електронната платформа. Това ще се случи именно по проекта „Квалификация“, представен вчера. По него ще бъдат обучени общо 52 900 педагогически специалисти, а при възможност техният брой ще нарасне, обясни зам.-министър Сачева. До края на 2018 г. през различни курсове се планира да минат 11 200 от тях, като по проекта се поставя акцент върху педагозите между 34 и 54 години. 

Продължителността на обучението може да бъде от ден до седмица в зависимост от тематиката. Освен обучения за онлайн оценяването на матурите, ще има и такива за прилагане на дигиталната платформа SELFIE, благодарение на която училищата могат да оценяват готовността си за дигитална трансформация. Сред останалите теми са „Иновативни педагогически технологии в училищното образование“, „Педагогически модели за превенция на отпадане на училище“, „Съвременни методи на оценяване“ и други.

Общата стойност на проекта е 19 911 123 лв. и ще се изпълнява в рамките на три учебни години, като следва да приключи до 31 декември 2022 г. За обученията ще се присъждат между 1 и 3 квалификационни кредити. Регионалните инспекторати на образованието извършват организирането на курсовете. Те ще могат да се провеждат от специализирани обслужващи звена, от висши училища, научни организации, както и обучителни организации с одобрени от МОН програми. Възложител могат да са по-големите училища и детски градини, а в по-отдалечените от РУО.

Коментари

Още от последните новини