Няма радиационна заплаха за България след пожара край Чернобил

Няма радиационна заплаха за България след пожара край Чернобил - E-Burgas.com
Снимка: AFP

Няма повишаване на радиацията над страната ни заради пожара до Чернобил. Промяна в радиационния фон не се очаква. С извънредно изявление във връзка с радиационния фон в страната излязоха шефовете на Пожарната главен комисар Николай Николов, на НИМХ проф. Христомир Брънзов и на кризисния щаб ген. Венцислав Мутафчийски по повод публикации в интернет и притеснени хора, че над България е преминало замърсяване, предвид североизточен вятър.

Гамафонът е в рамките на обичайните стойности за страната. Постовете за проследяването му са в цялата страна. Използват се 29 основни станции и десетки допълнителни, уточни директорът на националната пожарна Николай Николов. Той поясни, че пожарът, който започна на 4 април, е погасен преди повече от 70 часа.

„Пожарът край Чернобил е погасен повече от 70 часа, радиационната обстановка в България в рамките на нормата“. Това каза директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов, цитиран от "Дарик". 

"Прословутият пожар, възникнал този месец и обхванал няколкостотин декара гора, е вече погасен. Но получих много лични обаждания и предложих на премиера да направим тази пресконференция", заяви още Николов.

„Стойностите на радиационния гама-фон, измерен от Националната автоматизирана система за мониторинг и постовете за радиационно наблюдение и оповестяване са в нормалните за страната граници, а именно 0, 008 до 0, 040 микрофибърта за час“, посочи още главен комисар Николов.

Той уточни, че в страната има 29 станции за измерване. "Всеки ден наблюдаваме радиационната обстановка и в момента тя е в рамките на нормата", допълни още той.

Нивата на радиация са толкова ниски, че не могат да бъдат засечени от уредите, успокои проф. Христомир Брънзов.

"В момента системата продължава да действа. Да, така е. Въздушният пренос е от Североизток, т.е. от Украйна към България, но отново системата показва, че няма да има абсолютно никакви промени в естествения радиационнен фон. Това, което ще пристигне с въздушните маси, е толкова малко, че не може да бъде отчетено", каза още проф. Брънзов

"Във връзка сме с нашите колеги от Украйна, Молдова и Румъния. Знаем какво става и няма никаква опасност в момента", добави той.

Свързани статии
Клошар пострадал от пожара в плажната дискотека ''Планет'', откаран е във Варна Пожар в Айтос едва не остави 57-годишна жена на улицата Пенсионери пострадаха при пожар в Банево Пожар взе три жертви в София Стари и смачкани автомобили предизвикали пожара в пристанището, гасенето продължава Пожарът в Родопите погълнал над 10 хил. декара гори Три огнища горят в боровата гора над ВЕЦ "Карлово" Мъж реши да почисти съседския двор и запали къщата Жена загина в голям пожар в София, бебе е сред пострадалите Пожар отне живота на майка и син
Тагове
пожар
Коментари