Нови ремонти на магистрала "Тракия" ни очакват след лятото

Нови ремонти на магистрала

Агенция "Пътна инфраструктура" има готовността след средата на септември да започне ремонтни дейности в определени участъци от близо 50-километровата отсечка на автомагистрала "Тракия" между Чирпан и Стара Загора, съобщи председателят на управителния съвет на АПИ Георги Терзийски по БНТ.

Отсечката е в експлоатация от 2007 г., но поради лошото състояние на пътното платно и в двете посоки - неравности, коловози и пропадания, скоростта на движение е ограничена до 90 км/ч. Терзийски уточни, че ремонтните работи ще се извършват поетапно и ще започнат от платното за Бургас.

Още с въвеждането на ограничението на скоростта през миналата година шофьори се оплакват, че участъкът се е превърнал в любим за Пътната полиция и се налагат глоби. По данни от полицията през първата една година от въвеждането на ограничението за превишаване на скоростта в проблемния участък са глобени 4546 водачи.

Днес председателят на АПИ напомни, че през миналата година участъкът от "Тракия" е обследван, възложено е изготвянето на технологичен проект за ремонт на трасето, който е одобрен от Института по пътища и мостове и в момента се остойностява. По предварителни оценки ще са нужни около 60 млн. лв. само за платното в посока Бургас.

Георги Терзийски припомни, че до края на летния сезон по магистрала "Тракия" няма да има повече ремонти, след като 1 юли завърши обновяването на петте виадукта между 13-и и 20-и км.

Ремонтите на магистрала "Хемус" обаче продължават. "В тръбата за София на тунел "Витиня" имаме постоянно конструктивни изненади, което наложи препроектиране, съответно осигуряването на по-сериозни средства и това забави ремонта", коментира председателят на АПИ. Той посочи, че до момента за ремонтните дейности на тунела са похарчени около 40 млн. лв. Очакванията са до края на годината да бъде завършен ремонтът както на тунела, така и на двата виадукта след него в посока Варна.

Напредва работата и по новите участъци на "Хемус". Независимо от това, че срокът по договор за завършване на 16,3-километровата отсечка от п.в. "Белокопитово" до п.в. "Буковци" е 2021 г., строителите работят много и се очаква тя да бъде готова до края на 2020 г., каза Георги Терзийски.

Председателят на АПИ съобщи, че от въвеждането на тол системата за тежкотоварните автомобили над 3,5 тона на 1 март 2020 г. досега са събрани около 50 млн. лв. В момента около 70 хил. товарни автомобила са оборудвани с устройства - бордови или GPS тракери, с което основният трафик е оборудван с автоматизирани устройства, каза той. Продадени са и над 1,4 млн. маршрутни карти за еднократни пътувания.

Свързани статии
Заловиха поредната група бежанци на магистрала "Тракия" ПТП край Пазарджик затруднява движението към Бургас До обяд движението ще е само в една лента на "Тракия" при км 121 Тежка катастрофа затвори АМ "Тракия" край Карнобат, прегазен е пешеходец Кемпер се преобърна на магистралата и блокира пътя към Бургас Затварят поредно кръстовище в Бургас заради ВиК ремонти Отново задържаха нелегални мигранти на "Тракия" Продължават ВиК-ремонтите в центъра, временно спират движението по ул. "Търговска" АПИ: Карайте внимателно към Бургас по магистралата, монтират се мантинели Аварирал камион затруднява движението по "Тракия" към София
Тагове
ремонти тракия улици
Коментари

Още от последните новини