Нова стая в УМБАЛ-Бургас обучава деца болни от диабет (СНИМКИ)

Нова стая в УМБАЛ-Бургас обучава деца болни от диабет (СНИМКИ) - E-Burgas.com

Чисто нова стая, свежо боядисана и модерно оборудвана, ще помага на децата, болни от диабет да научават информация за коварното заболяване, както и най-добрите начини за лечение. Помещението се намира във Второ детско отделение на УМБАЛ-Бургас и е дело на съвместна инициатива между началниците на отделението и дамите от клуб „Inner Wheel“-Бургас, които финансирали идеята.

„Тук ще обучаваме нашите малки пациенти и техните родители как да живеят с проблема захарен диабет. Детските отделения на УМБАЛ-Бургас са единствените в областта, където се хоспитализират такива деца. Тук понякога за първи път чуват тази диагноза, понякога постъпват в много тежко състояние, тук се научават и как да се лекуват и живеят пълноценно с този проблем. Винаги полагаме неимоверни грижи за тях, но сега вече ще го правим в тези прекрасни условия, където ще се чувстват по-малко стресирани, по-комфортно и по-уютно“, обясни д-р Хрипсиме Каспарян.

„Във фокуса на нашата дейност е майчиното и детско здравеопазване. Именно то ни свързва с новото отделение в УМБАЛ и с тяхна помощ и по тяхна идея направихме тази стая. Ние работим с хора в неравностойно положение, децата от детските домове, социалния център с хора увреждания. Идеята за този проект е на д-р Каспарян и д-р Недялкова и решихме, че по този начин ще подпомогнем усилията им в борбата с това коварно заболяване и да имат едно кътче, където спокойно да работят с родителите на децата“, разкри областният координатор на „Inner Wheel“ Оля Костадинова.

Дамите от организацията освен собствени средства от клуба, събирани от различни мероприятия, положили и много личен труд, за да се получи помещението в сегашното му състояние.

„Кръстихме проекта „За диабета без страх“, защото колкото и коварно да е това заболяване, когато усещаш подкрепата на хората около теб, просто нещата се случват все по-добре и по-добре“, коментира още Оля Костадинова.

Инициативата е част от друга, по-мащабна дейност, която има за цел да подобри условията за лечение на децата в детските отделения на УМБАЛ-Бургас, като тази инициатива е отворена и всеки, който желае и има възможност може да се включи.

Галерия
Коментари

Още от последните новини