Най-много двойки на матурата след 7-и клас сред учениците от кварталите на Бургас

Най-много двойки на матурата след 7-и клас сред учениците от кварталите на Бургас - E-Burgas.com

Най-нисък резултат от матурите и от Национално външно оценяване след завършен 7 клас в област Бругас има в районите с преобладаващо ромско население. Това каза  Станка Новакова, секретар на Регионалния синдикат на българските учители в ефира на радио "Фокус".

По думите й това са кварталите „Победа”,  „Долно Езерово”, ‘Горно Езерово”, в известна степен в СОУ „Иван Вазов”. По думите на Новакова, Бургаска област е на 13 място, което никак не е задоволително за град с такъв потенциал от учители. „Това не е хвалба за нас, че сме на 13 място, а напротив. Ние трябва да се стремим още много напред. При нас резултатите са занижени заради това, че има прекалено много неграмотни ученици, визирам ромското население, а в нашата област цели училища са само с двойки.

Това неминуемо намалява общия успех на региона. Не искам да се обявя срещу колегите или да кажа, че там не се работи. Сбъркана е системата за работа с тези деца”, допълни още тя. „Не искам да виня колегите, защото в тези училища има много къртовски труд, но преподавателят не е подготвен да мотивира тези деца, които идват в ромското училище единствено и само, примерно, да получат добавките или да вземат закуската, която им се полага.

Там трябва да се работи много, да се работи не само с желание, но и с отговорност от страна на държавата. Не да е предоставено всичко на учителя, той да решава и да отговаря за това. Много, много неща трябва да се върши още, за да изведем образованието на по-добро ниво”, каза Новакова.

Коментари