Най-голямото летище в Швеция временно спря полети заради неопознати дронове

Най-голямото летище в Швеция временно спря полети заради неопознати дронове - E-Burgas.com

Днес, на 9 септември 2024 г., най-голямото летище в Швеция, Арланда, временно спря всички полети за няколко часа заради появата на неопознати дронове. Инцидентът е станал в ранните сутрешни часове, когато са били забелязани най-малко четири дрона от различни размери в района на летището. Властите са решили да спрат излитанията и кацанията, което е довело до пренасочване на поне пет полета към близките летища в Нючьопинг и Гьотеборг.

Летищните операции са били възстановени около 3:30 сутринта, а шведската полиция е започнала разследване за възможно саботаж и нарушение на закона за сигурността. Представител на полицията съобщи, че има подозрения за умишлено действие, но не се разкриват подробности за целите или вида на използваните дронове. В инцидента са замесени и шведските въоръжени сили, които работят в сътрудничество с администрацията на летището.

Това събитие се случва на фона на нарасналото напрежение в Швеция поради засилените заплахи от руски саботажни дейности, обявени в края на август [oai_citation:3,Sweden's largest airport closed due to unidentified drones | Ukrainska Pravda](https://www.pravda.com.ua/eng/news/2024/09/9/7474114/) [oai_citation:2,Drone sightings prompt temporary air traffic halt at Stockholm Arlanda airport - MarketScreener](https://www.marketscreener.com/news/latest/Drone-sightings-prompt-temporary-air-traffic-halt-at-Stockholm-Arlanda-airport-47828333/) [oai_citation:1,Sweden's largest airport halts flights due to drones, investigation launched | RBC-Ukraine](https://newsukraine.rbc.ua/news/sweden-s-largest-airport-halts-flights-due-1725873673.html).

Коментари

Още от последните новини