Насилникът, който наруши заповед за доближаване и души майка си, остава в ареста

Насилникът, който наруши заповед за доближаване и души майка си, остава в ареста - E-Burgas.com

Окръжен съд – Бургас потвърди определение на Районен съд – Бургас и взетата мярка за неотклонение „Задържане под стража" спрямо Красимир К., привлечен като обвиняем за неизпълнение на заповед за защита от домашно насилие.

Красимир К. е обвиняем за това, че за времето от 06.12.2020 г. до 08.12.2020 г., в гр. Бургас, в условията на повторност и продължавано престъпление, не изпълнил съдебна заповед на Районен съд – Бургас, като на 06.12.2020 г., влязал в жилището на своята майка в к-с „Игрев", заплашвайки, че ще я изгони и ще й вземе апартамента. Ден по късно отново влязал в апартамента, крещял на своята майка, хванал я за врата и започнал да я души, заплашвайки, че ще я убие. На 08.12.2020 г. отново се опитвал да влезе в жилището, като звънял на звънеца и блъскал по входната врата.

Според въззивната инстанция, събраните до момента доказателства, издадената съдебна заповед на Районен съд – Бургас от 04.11.2020 г., справката за съдимост на обвиняемия, позволяват извод за действителното наличие на всички предвидени в закона предпоставки спрямо Красимир К. да бъде взета най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража". За престъплението е предвидено наказание „Лишаване от свобода" от една до пет години, а едновременно с това наличните доказателства позволяват извод за наличието на обоснована вероятност обвиняемия да е осъществил престъплението, предмет на обвинението.

Бургаският окръжен съд сподели становището на първоинстанционния съд, че настоящото деяние е извършено в условията на повторност. От справката за съдимост на обвиняемия става ясно, че със Споразумение по описа на Районен съд - Бургас, в сила от 26.08.2019 г., той е признат за виновен за осуетяване изпълнението на съдебно решение и неизпълняване на заповед за защита от домашно насилие, за което му е наложено наказание „Глоба" в размер на 600 лева, като е признат за виновен и за противозаконна повреда на чужда движима и недвижима вещ, за което е наказан с „Пробация" за срок от една година. Наред с това, настоящото деяние попада и в тригодишния изпитателен срок на наказанието „Лишаване от свобода" за срок от осем месеца, в сила от 02.03.2018 г., за извършена кражба.

Наличните по делото доказателства показват, че в предхождащите деянието дни и месеци, Красимир К. фактически е обитавал жилището на майка си, откъдето е бил впоследствие отстранен с издадената от съда Заповед за защита от домашно насилие. Налице са данни, че обвиняемият е искал от майка си пари за покриване на ежедневни нужди, както и че в обозрим период преди деянието е бил принуден да залага собствени негови вещи, за да се снабди с пари в брой, което на свой ред поставя под сериозно съмнение твърденията на обвиняемия и защитника му за наличието на трудова ангажираност и съответни доходи. Влошените отношения между обвиняемия и неговата майка, упорството, проявено от Красимир К. да нарушава условията на издадената от съда заповед за нейната защита, дадоха основание на настоящия съд да счете, че опасността обвиняемият да извърши друго престъпление при условията на по-лека мярка за неотклонение действително съществува.

Определението на Окръжен съд – Бургас е окончателно.

Свързани статии
Над 25 жени у нас са загубили живота си влседсвтие на насилие Междусъседска свада вкара за пореден път Димитър Милков в ареста Прокуратурата иска задържане под стража на бургазлия заради побой Сериозен ръст на гражданските дела в Бургас Бургаски окръжен съдия представи съдебната власт пред ученици Бургаският съд не пощади Ванина от "Меден рудник", остави я под домашен арест Убиецът на хазартния бос Миджурина ще лежи 26 години Съдът в Къркларели ще заседава по делото срещу Михаил Цонков и колегите му Батката с питбула от "Меден рудник" саботира делото, иска друг адвокат 18 години затвор за Иван, който разстреля с „Калашников“ приятеля си Петър край Вая
Тагове
съд насилие ареста
Коментари

Още от последните новини