НАП "захлеби" с 28,2 млрд. лв. от граждани и фирми

НАП

Близо 780 млн. лв. над планираното в бюджета е събрала Националната агенция за приходите през 2021 г Спрямо 2020 г. събраните средства са над 3,2 млрд. лв. и достигат рекордните 28,2 млрд. лв., съобщават от там.

''Въпреки трудностите бизнесът и гражданите продължиха да спазват коректно своите задължения, като НАП отчита увеличен ръст на доброволно деклариране и плащане", каза за bTV изпълнителният директор на НАП Румен Спецов.

По думите му това до голяма степен се дължи на партньорския подход и липсата на натиск от страна на приходната агенция.
'Високата събираемост е добра новина както за бюджета, така и за цялото общество", посочи още Румен Спецов.

С близо 1 млрд. лв. повече приходи от ДДС

През 2021 г. приходите за централния бюджет възлизат общо на 16,5 млрд. лв., което с близо 1 5% повече от предходната 2020 г. От тях над 8,3 млрд. лв. са постъпленията от ДДС, които са и с най-висок ръст в сравнение с миналата година - над 900 млн. лв., отчитат от НАП.

Над 3,2 млрд. лв. са платени от бизнеса за корпоративни данъци, а 4,2 млрд. лв. са от данък върху доходите на физически лица, което е с 1 5;7% повече в сравнение с 2020.

Общият размер на приходите от осиryрителни вноски е 11,7 млрд. лв., като от тях 7 млрд. лв. са за държавно обществено осиryряване, 3 млрд. лв. - за здравноосиryрителни вноски и 1,7 млрд. лв. - за допълнително задължително пенсионно осигуряване. Ръстьт в приходите от осиryрителни вноски надвишава 10% спрямо предходната година.

Въпреки това бюджетът е на минус

Въпреки рекордните проходи се очаква 2021 г. да завърши с дефицит в хазната от 4 млрд. лв., стана ясно в петък от прогнозите на Министерството на финансите за изпълнение на бюджета. Сред основните причини за това са увеличените разходи за пенсии и подпомагането на бизнеса.

На тази база разходите за пенсии отчитат номинален ръст спрямо 2020 г. от 3,1 млрд. лв., а по програмите за подкрепа на бизнеса са разходени над 2.4 млрд. лв.

 

Свързани статии
От днес декларираме доходите си пред НАП Средната пенсия в област Бургас е по-висока от минималната заплата Три добермана нападнаха жена и кучето й в Несебър НАП спря над 130 онлайн сайта за залагане без лиценз Кога може да очакваме спад на инфлацията у нас? Синдикатите искат 1400 лева минимална заплата от 2026 година ООН с мрачна прогноза за цените на храните Експерт: Олиото ще поскъпне с 50%, внасяме зърно от радиоактивни райони в Украйна Печалбите на банките у нас продължават да нарастват Пациент нападна медик докато го лекува
Тагове
нап пари румен спецов
Коментари

Още от последните новини