НАП "захлеби" с 28,2 млрд. лв. от граждани и фирми

НАП

Близо 780 млн. лв. над планираното в бюджета е събрала Националната агенция за приходите през 2021 г Спрямо 2020 г. събраните средства са над 3,2 млрд. лв. и достигат рекордните 28,2 млрд. лв., съобщават от там.

''Въпреки трудностите бизнесът и гражданите продължиха да спазват коректно своите задължения, като НАП отчита увеличен ръст на доброволно деклариране и плащане", каза за bTV изпълнителният директор на НАП Румен Спецов.

По думите му това до голяма степен се дължи на партньорския подход и липсата на натиск от страна на приходната агенция.
'Високата събираемост е добра новина както за бюджета, така и за цялото общество", посочи още Румен Спецов.

С близо 1 млрд. лв. повече приходи от ДДС

През 2021 г. приходите за централния бюджет възлизат общо на 16,5 млрд. лв., което с близо 1 5% повече от предходната 2020 г. От тях над 8,3 млрд. лв. са постъпленията от ДДС, които са и с най-висок ръст в сравнение с миналата година - над 900 млн. лв., отчитат от НАП.

Над 3,2 млрд. лв. са платени от бизнеса за корпоративни данъци, а 4,2 млрд. лв. са от данък върху доходите на физически лица, което е с 1 5;7% повече в сравнение с 2020.

Общият размер на приходите от осиryрителни вноски е 11,7 млрд. лв., като от тях 7 млрд. лв. са за държавно обществено осиryряване, 3 млрд. лв. - за здравноосиryрителни вноски и 1,7 млрд. лв. - за допълнително задължително пенсионно осигуряване. Ръстьт в приходите от осиryрителни вноски надвишава 10% спрямо предходната година.

Въпреки това бюджетът е на минус

Въпреки рекордните проходи се очаква 2021 г. да завърши с дефицит в хазната от 4 млрд. лв., стана ясно в петък от прогнозите на Министерството на финансите за изпълнение на бюджета. Сред основните причини за това са увеличените разходи за пенсии и подпомагането на бизнеса.

На тази база разходите за пенсии отчитат номинален ръст спрямо 2020 г. от 3,1 млрд. лв., а по програмите за подкрепа на бизнеса са разходени над 2.4 млрд. лв.

 

Свързани статии
Прогноза: Българските картофи ще поскъпнат двойно Област Бургас е на 11-то място в страната с 1272 лв. средна заплата НАП съветва да не се разчита на пощите за данъчните декларации Над 75% от българите се затрудняват да покриват ежедневните си разходи Минималната заплата от днес е 710 лева Работодателите против идеята за 760 лв. минимална заплата Над 300 хил. тона зърно са открити в база в Камено НАП следи под лупа износа на зърно Увеличават здравните вноски на безработните от април НАП Бургас събра 240 млн. лева просрочени задължения
Тагове
нап пари румен спецов
Коментари

Още от последните новини