Намериха 6 тона амфетамин на кораб

Намериха 6 тона амфетамин на кораб - E-Burgas.com

Шест тона амфетамин бяха намерени в кораб на пристанище Варна-запад. Окръжната прокуратура във Варна вече е започнала разследване за трафика на наркотиците, съобщава Агенция Монитор. 

Окръжната прокуратура във Варна е започнала досъдебно производство за трафик на голямо количество наркотици, във връзка със заловен контейнер, в който бяха открити 6 тона амфетамини. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура в морския град.

Пратката е разтоварена на Пристанище Варна-Запад, където по метода за анализ на риска митничарите проверили контейнера. По документи в него трябвало да има лимонена киселина. При проверката и направения полеви тест обаче се установило, че в 300-та чувала, вместо лимонтузу, има 6 тона амфетаминопроизводни.

За получател на стоката в контейнера бил посочен чужд гражданин от страна в Европейския съюз. По наши данни става въпрос за румънски гражданин, който е постоянно пребиваващ у нас и развива търговска дейност в ЕС. Действията по досъдебното производство по член 242 от Наказателния кодекс продължават, казаха още от Апелативна прокуратура.

Съгласно текста, за такова деяние (трафик на високорискови наркотични вещества), виновните се наказват с лишаване от свобода от 10 до 15 години и глоба от 100 000 до 200 000 лева. Ако става въпрос за рискови наркотични вещества, наказанието е лишаване от свобода от 3 до 15 години и глоба от 10 000 до 100 000 лева.

Според специалисти по наркотрафика, заловеното голямо количество показва, че това не е пробен, а утвърден и проверен канал за пренасянето на амфетамини през Варна към Западна Европа. Проучват документи на пристанището за предишни пратки с години назад, които са преминавали през Варна-Запад със същия изпращач и получател. Разследват се и връзките на румънеца с наши и чужди фирми, произход на доходите, стоките, с които етъргувал и финасовите потоци.

Засега от прокуратурата отказват всякакви подробности за името кораба, разтоварил стоката, откъде е натоварена пратката и към коя страна в Еропа е трябвало да бъде транспортирана.

Източник: Агенция Монитро

Коментари

Още от последните новини