На плаж при Доган в "Чукалята" или кой пази сараите му?

На плаж при Доган в

Плажната ивица в Отманли, която е в непосредствена близост до палата на Ахмед Доган на нос „Чукалята“, се пази от гардове, които не разрешават достъпа до малкия залив, който е разположен в бившата военна база на Граничните войски. Преди базата е била ползвана за водни спортове, освен това е смятана и за една от най-стратегическите точки в Бургаския залив, осигурявайки най-добрата визуална и локационна видимост на целия трафик от и за залива.

Точно и тази забрана за достъп до иначе държавния плаж, който е предназначен за публично ползване, принуди активисти от "Организацията за защита на българските гражадани" да отидат на място да видят как стоят нещата там. Около 20-тина души днес провериха дали наистина плажната ивица е частна, което е и в противоречие на всички законови норми. Пътят до плажа е доста труднодостъпен, но не и невъзможен. В началото на пътеката, водеща до него стои и табела "Няма път". Никъде обаче няма поставени знаци, които да показват, че заливът е частна собственост и външните лица не са добре дошли.

След като представителите на ОЗБГ, преминаха през трудностите до плажа, разпънаха плажните си хавлиите и зачакаха. Малко след това се появи охранител на видима възраст, който се обади по телефона и докара двама млади мъже, които се опитаха да накарат групата да си тръгне. „Теренът е частна собственост и нямате право да плажувате тук“, казаха току що дошлите гардове. След кратък спор между охранителите и плажуващите, гардовете признаха: „Ясно ни е, че плажът е държавен, но няма как да останете тук, реално е публичен, но дефакто нещата стоят по друг начин“. Въпреки учтивият им тон и липсата на сериозни спречквания, гардовете останаха с плажуващата група около половин час, след което виждайки, че не биха направили проблем си заминаха.

Днешната акция бе провокирана в отговор на инцидент от миналата седмица, когато момче е карало джет, а охранителите дори не му позволили да излезе на сушата, а го принудили да напусне залива. Младежите се заканиха, че това няма да е последната им акция в този залив.

Галерия
Коментари

Още от последните новини