Мнозинството в парламента гласува и прие оставката на кабинета "Борисов 3"

Мнозинството в парламента гласува и прие оставката на кабинета
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Народното събрание подкрепи оставката на кабинета на Бойко Борисов. 156 народни представители гласуваха "За". Решението бе посрещнато с ръкопляскания от всички парламентарни групи с изключение на ГЕРБ. Точката бе вкарана извънредно в дневния ред на парламента за днес и предизвика скандал, показа BulgariaOnAir.

"В Деня на конституцията първа точка от дневния ни ред е по конституцията и бях много впечатлен от думите на колегата Ненков, че целта на точката е да унижи българския премиер. И понеже е Деня на конституцията, ще кажа - не може български премиер да бъде унижаван, като се вика пред НС, когато трябва да даде отчет пред НС, да даде оставка пред НС. Това трябва да е въпрос на чест за всеки българин", заяви Йордан Цонев от ДПС. "Не е така за сегашния български премиер, както и за голяма част от министрите и депутатите. Защото конституцията повелява, че цялата власт произтича от народа. Тя ни делегира - ние излъчваме изпълнителната власт и я контролираме. И в Деня на конституцията трябва много ясно да заявим, че властта в държавата трябва да се върне в българския парламент", допълни депутатът от ДПС, цитиран от "24 часа". И попита колко време премиерът не е идвал в парламента.

Цонев разказа, че помни едни други времена, когато премиер беше един човек, обвиняван в авторитарност - Иван Костов, той беше предупредил, че министър, който си позволи да не отговори на народен представител, да не го приеме, да не се яви, ще му бъде поискана оставката.

Това е неуважение към народното представителство, защото властта му е дадена от народа. Щеше да бъде въпрос на чест премиерът да дойде тук и да връчи оставката си, заяви още Цонев. И обясни, че Борисов има какво да каже, като попита защо делегира непрекъснато права на министри. Той обясни, че има институционална криза в страната, която се изразява именно в липсата на диалог между институциите.

Оставката на правителството на Борисов днес не е просто формален юридически акт. Това е един логичен завършек на вредна политика в последните 11 г., на последователна политика, която уби държавността, разгради институциите, остави България на едно от последните места по доходи, заяви соцлидерката Корнелия Нинова.

Предстои да гласуваме тази оставка, която някои смятат за подадена. Тя е безвъзвратно закъсняла, тя трябваше да бъде подадена миналата година, когато българският народ протестираше, заяви Арман Бабикян от "Изправи се! Мутри вън!". И заяви, че Борисов е трябвало твърде отдавна да се е сетил да си тръгне. Той благодари на хората, които се борили за тази оставка.

Има много писания за кризата на българската държавност и тази оставка наистина не е просто формален акт, а трябва да се превърне във вододел, в това властта да се върне в институциите, включи се и Христо Иванов от "Демократична България". Удържането на републиката, удържането на това властта да е публична, а не бащиния, е голямата задача, която народът ни даде, допълни той. 

Свързани статии
Бойко Борисов на разпит в ГДНП, отрече да е притежавал кюлчета Президентът продължава консултациите с партиите и днес Новият парламент започва работа от днес Борисов: Г-н Радев, Крим не е руски, а грубо окупиран Кутев поискал оставката на Нинова в лично качество Борисов гласувал за промяна на промяната Борисов нарече Радев българоубиец Борисов: При лошия Бойко плащахте 70 лв. за ток цели десет години Радев призова Борисов да се кандидатира за президент Кои са най-богатите политици у нас?
Тагове
оставка парламент борисов
Коментари

Още от последните новини