Милионерите у нас с 240 повече само за пет години

Милионерите у нас с 240 повече само за пет години   - E-Burgas.com

одишни доходи в размер над 1 млн. лв. обявиха 387 души с подадените от тях данъчни декларации за 2017 г., сочат данните на НАП от обработените досега формуляри. Това може да са както еднолични търговци и земеделски производители, така и хора със свободни професии като адвокати и певци.
С времето броят на хората, които изкарват над 1 млн. лв. на година, сериозно се увеличава. Например доходи над 1 млн. лв. за 2013 г. са обявили само 147 души.

За последните четири години броят на хората, които изкарват такива високи доходи, е нараснал над два пъти. В тези данни не са включени хората, които работят само на заплата и получават допълнителни бонуси от работодателя, като шефовете на големи компании, защото те не са длъжни да подават годишна данъчна декларация.

1834 души са посочили в данъчните си декларации, че харчат над 80% от парите си по електронен път и са поискали от хазната да им бъдат върнати 100,92 хил. лв., сочат данните на НАП, обобщени от "Труд".

Данъчното облекчение можеше да се ползва за първи път тази година с подаване на декларациите за доходите от 2017 г. Облекчението е в размер на 1% от дължимия за годината данък върху доходите, но не повече от 500 лв. А условията да се ползва е 100% от паричните доходи да са получени по банков път и извършените безкасови плащания от лицето да са поне 80% от получените доходи. Оказва се, че в България са малко хората, които плащат предимно с банкова карта или по интернет и са поискали да ползват данъчното облекчение.

Значително по-голям е броят на родителите, които се възползват от данъчното облекчение за деца под 18 годишна възраст. В годишните си данъчни декларации облекчението са поискали да ползват 39 201 родители, като те са намалили годишните си облагаеми доходи с 11,73 млн. лв. Тъй като данъкът върху доходите е 10%, те са спестили налози в размер на 1,173 млн. лв. Като в тези данни отново не влизат хората, които работят само на трудов договор и са ползвали облекчението чрез своите работодатели. Законът дава право годишният облагаем доход да се намали с 200 лв. за едно дете, с 400 лв. за две деца и с 600 лв. за три и повеме деца под 18 годишна възраст. Като така дължимият данък за годината се намалява с 20 лв., 40 лв. и 60 лв. съответно за едно, две и три и повече деца.

2182 души са обявили в годишните си данъчни декларации, че са направили дарения през 2017 г. Те са намалили годишните си облагаеми доходи с 2,465 млн. лв. Тъй като данъкът върху доходите е 10%, те реално са спестили, или хазната ще им възстанови, 246,5 хил. лв.

Облекчението за изплащане на ипотечен кредит за единствено жилища са поискали да ползват 4718 млади семейства, в които поне един от съпрузите е бил под 35 години при взимането на заема. Законът им дава право да намалят годишните си облагаеми доходи с платените лихви по първите 100 хил. лв. от главницата на заема. Тези семейства са намалили облагаемите си доходи с 11,665 млн. лв. и така са спестили данъци в размер на 1,166 млн. лв.

 

Коментари

Още от последните новини