Мандренското езеро: Риболовна надпревара и забравените истории на крепостта Скеф

Мандренското езеро: Риболовна надпревара и забравените истории на крепостта Скеф - E-Burgas.com

Днес на Мандренското езеро, най-голямото от четирите Бургаски езера, се провежда състезание по спортен риболов, което привлича както местни ентусиасти, така и участници от цяла България. Езерото, превърнато в язовир през 1963 г., е любимо място за риболов благодарение на своята богата екосистема. В него се вливат четири реки и е дом на множество видове риби и птици, което го прави идеално за подобни събития. Това състезание подчертава не само уменията на риболовците, но и важността на опазването на природата в региона  .

 

Мандренското езеро се намира в близост до някогашната крепост Скеф (или Скафида) някогашното име на с. Димчево, разположена в близост до днешния Бургас. Исторически сведения сочат, че тази крепост е играла ключова роля в отбраната на региона през Средновековието. Тя е била важен стратегически пункт, контролиран от византийци и българи, докато не е била разрушена през 14-ти век. Според някои източници именно тук се е водила решаваща битка през 1304 г., когато българският цар Тодор Светослав побеждава византийците, затвърждавайки властта си над Черноморието  .

 

Така съвременният риболовен турнир не само съживява природните богатства на Мандренското езеро, но и ни свързва с историческото наследство на този район.

Галерия
Коментари

Още от последните новини