Кръвна плазма на черно: Как работи схемата?

 Кръвна плазма на черно: Как работи схемата? - E-Burgas.com

На фона на растящите страхове у хората - екип на NOVA тръгна по следите на схема за продажба на кръвна плазма на черно!  Пандемията промени незаконния пазар и търговците на кръв вече продават и плазма. Цената й достига до 5 000 лева.

Екипът ни среща търговците в двора на една от големите столични болници. Заговарят ни сами. Искаме им кръвна плазма, а те ни обясняват, че могат да помогнат.

„Това което показва вашият репортаж е изключително притеснително. Преливането на кръвна плазма не е панацея. Ако лекарите не са решили, че тя е необходима за някого това би било неправилно. Това лечение не е утвърдено и се базира само на проучвания. Важно е това да се знае от хората“. Това заяви в ефира на „Здравей, България“ адвокатът по медицинско право Мария Петрова.

Тя добавя, че Наказателният кодекс квалифицира този вид дейност като престъпление. От друга страна престъпление е и нарушаването на правилата по които се взима тази кръв или плазма.

„Единственото в света проучване, което изследва ползите от кръвната плазма в борбата с COVID-19 не е показало значителни и достатъчно ефективни резултати. На сайта на Европейската комисия може да се види, че ползите от нейното прилагане все още се събират и проучват“, добавя Петрова.

Коментари

Още от последните новини