Конкурс събра уникални илюстрации за творчеството на Христо Фотев (Снимки)

Конкурс събра уникални илюстрации за творчеството на Христо Фотев (Снимки) - E-Burgas.com

Конкурсът за илюстрация по стихотворение на Христо Фотев се провежда за първи път, като част от съпътстващите събития от програмата на Националния конкурс за поезия, носещ неговото име. Художествените творби, изпратени са участие във възрастовата група на учениците, вече пристигнаха и могат да бъдат разгледани онлайн.

На фейсбук страницата на Община Бургас може да гласувате за своята любима илюстрация по стих на Христо Фотев в срок до 3 май 2020 година - https://www.facebook.com/pg/Burgas.Municipality/posts/?ref=page_internal. Авторът на творбата, събрала най-много харесвания, ще получи специална награда от Община Бургас.

Продължава събирането на илюстрации в другата категория - тази на студентите. В срок до 30 април творбите могат да бъдат изпращани по три начина - на адреса на Община Бургас: ул. "Александровска" 26, за Диана Саватева, зам.-кмет "Култура, туризъм и спорт", онлайн на [email protected]  или да бъдат предадени в "Центъра за административно обслужване" на Община Бургас, ул. "Александровска" 26, гише №5. В конкурса може да участват творби, които трябва да отговарят на следните изисквания:

максимален размер - 50 см на страна от хартията;

минимален размер - 25 см на страна от хартията;

Tехника - хартия, туш, перо, акварел, темпера, акрил , колаж или смесена техника. Допускат се и творби, изпълнени в класически графични техники /офорт, суха игла, литография/, както и дигитален печат;

На гърба на всяка картина четливо да се изпише с молив:

  1. трите имена и години или клас на авторa;
  2. име на творбатa;
  3. размер на листа;
  4. техника и година на създаване.
  5. стихът на Христо Фотев, от който е вдъхновена творбата;

Компетентно жури, с представители от Дружество на художниците - Бургас, БХГ "Петко Задгорски", НХА - филиал Бургас, Сдружение "Бургаска писателска общност" и Община Бургас, ще оцени творбите.

Ще бъдат раздадени по 3 индивидуални награди в двете категории - ученици и студенти. Отличените художници ще получат грамота от Община Бургас и предметна награда.

Тази година извънредната ситуация в страната наложи отлагане на поетичния спектакъл и награждаването на победителите, както и отлагане на двете съпътстващи събития от програмата на Национален конкурс за поезия "Христо Фотев" - конкурс за илюстрация по стихове на бургаския поет и рецитаторски конкурс.

Идеята е финалът на конкурса за илюстрация да бъде обединен с другото съпътстващо събитие - рецитаторския конкурс, който също е отложен за по-късна дата.

Междувременно, илюстрациите, получени за участие в конкурса, ще бъдат представяни онлайн тук и на фейсбук страницата на Община Бургас. След 3 май очаквайте и галерия със снимки на илюстрациите, изпратени от студенти.

<<<ЦЯЛАТА ГАЛЕРИЯ ВИЖТЕ ТУК>>>

Галерия
Свързани статии
Конкурс търси 7 думи, вдъхновени от област Бургас Включете се във фотоконкурса "Добре с природата" и спечелете награда Бургаска галерия празнува 25 години с впечатляваща изложба Наградиха бургаски ученици в конкурс за есе Ето кои 10 поети ще се борят за наградата "Христо Фотев" в Бургас "Бургас и морето" се завръща на музикалната сцена Общината търси млад архитект, не с опит, а с желание за работа Дванадесет красавици ще се борят за титлата Кралица на Бургас Банята на Сюлейман Великолепни привлече Кралица на Бургас за новата фотосесия на конкурса Общината търси лого за нова инициатива, дава 240 лв.
Тагове
Христо Фотев конкурс галерия
Коментари

Още от последните новини