Кметът на Карнобат зове държавата да даде земите около магистралата на земеделците, вижте защо (Снимки)

Кметът на Карнобат зове държавата да даде земите около магистралата на земеделците, вижте защо (Снимки) - E-Burgas.com
Снимки Татяна Байкушева

Кметът на община Карнобат Георги Димитров призова държавата да даде земите около магистрала „Тракия“ на земеделски производители. Когато те засадят лозови масиви и други трайни насаждения върху тях, ще се създадат естествени валове, с които ще се предпази магистралата от снегонавявания, като тези, които доведоха до затварянето на лота преди месец. Това сподели той пред хилядите гости на празника „Трифон Зарезан“, дошли около избата на „Братя Минкови“ до село Венец.

„Ние сме тук днес, за да уважим и коленичим пред труда на тези хора, които създадоха новия облик на Карнобат и го прославиха далеч от нашия град. Това са хората, истински домакини на празника. Рядко се случва да се съберат двама царе на едно място, днес имаме двама – царя на лозята и н.в. Симеон II”, сподели пред хората Димитров.

„Вложихме доста труд около крепостта Маркели, за да видят хората че някога Карнобат и тази крепост са били твърдината, около която се е въртял света. Тези огромни валове сега ги имаме само като исторически, но всички виждаме едни нови валове, които изградихме около крепостта – това са лозята на Карнобат. И тъй като заради студовете от декември с областният управител се чувахме постоянно и се чудехме какви решения да вземем, когато Карнобат беше откъснат от света, сега ползвам възможността от вас да поискам съдействие, защото вие представлявате държавата, земите около магистрала Тракия да бъдат давани на земеделски производители да засаждат върху тях лозови масиви“, добави кметът.

Официалният гост на днешния празник бе Н.в. Симеон II, който също не пропусна да сподели радостта си, че е сред карнобатлии. „Имагинерна мечта ми беше да доживея и видя това, което се създаде, което започна през 2002 на това място и се радваме на много работни места, които създаде“, каза Симеон II.

Сред гостите посетили емблематичната винарна днес бяха и земеделският министър от управлението на царя Мехмет Дикме, карнобатският депутат от 43-то Народно събрание Стефан Кенов, областният управител Вълчо Чолаков и заместниците му Владимир Крумов и Севдалина Турманова, кметът на община Айтос Васил Едрев, градоначалникът на Стралджа Атанас Киров и редица предприемачи.  

Галерия
Коментари