Кметът Димитър Николов: Ситуацията с медиците в Бургас е критична, търсете Спешна помощ само ако наистина се налага!

Кметът Димитър Николов: Ситуацията с медиците в Бургас е критична, търсете Спешна помощ само ако наистина се налага! - E-Burgas.com

Почти няма болница, която да не е губила медици в битката с вируса, ресурсът е на изчерпване

Кметът Димитър Николов е провел изключително тежка оперативка с управителите на болниците в Бургас, от която са излезли не особено приятни факти. Бургас е в критично положение по отношение на медицински персонал в ковид отделенията.

Ето какво написа кметът на община Бургас минути след продължителната оперстивка:

„За съжаление сме в челните редици по брой заразени с Ковид и настанени в болница.

Броят на ковид леглата в здравните заведения в областта от днес е увеличен на 522, с 481 хоспитализирани пациенти.

Към този момент в болниците има свободни легла и няма проблем те да бъдат увеличени, както и да ги обезпечим с апаратура.

Но няма откъде да внесем лекари и медицински сестри.

Натискът към болниците е критичен, а медицинският персонал е на ръба на изтощението. Хората в бели престилки полагат неистови усилия и се грижат за хоспитализираните. Някои дори не се прибират, защото няма кой да поеме смените им.

Десетки лекари, медицински сестри и санитари вмомента са заразени. От днешната оперативка стана ясно, че вече има няколко случая на повторно заразени медицински лица.

Знам какви реакции ще предизвикам с този пост, но съм длъжен да предам горещия апел на медиците и да се присъединя към него.

Моля ви, съдействайте на бургаските болници! На бургаските медици! Знаете как! Повтаряно е до втръсване!

Търсете Спешна помощ само когато наистина се налага!

Доверявайте се на преценката на личните лекари и медиците в триажните центрове! Те решават дали пациент е за хоспитализация, или за домашно лечение.

Почти няма бургаска болница, която да не е загубила медик в битката му с вируса. А заразените са десетки. И няма кой да ги смени!

В Белодробната болница 16% от персонала е заразен. По-леките случаи спят в отделението, за да се грижат за настанените болни. В реанимацията на УМБАЛ от 12 лекари - 4 са заразени, както и четири медицински сестри. В останалите отделения много медици също се лекуват. А потокът на спешни пациенти извън ковид случаите продължава.

В Бърза помощ губят вече втори свой колега.

Ресурсът от медици е на изчерпване! Единици са медицинските лица от съседни области, които се включват в работата на бургаските болници, защото кадровият ресурс и в България, и в Европа е на критичния си минимум!

Затова, от името на управителите на бургаските болници, призовавам здравите: моля ви, ограничете още повече контактите си! Това ще е вашата неоценима помощ и подарък за медиците и за близките ви!

Призовавам тези, които са заразени, но по някаква причина не са се изследвали, за да избегнат карантината: не го правете! С излизането си от дома застрашавате околните! Не е честно!

От днес служители на УКОРС ще се опитат да облекчат работата на Спешна помощ, като поемат превоза на изписани пациенти до дома им, ако никой от близките им не го направи.

Ще продължим да осигуряваме защитни предпазни средства, облекла и апаратура за болниците от общинския бюджет и дарения.

Полицията ще продължи да прави проверки по адреси на карантинирани и на търговски обекти. От РЗИ са в постоянна координация с бургаските болници.

Но в тези напрегнати дни най-ценната помощ ще бъде вашата. Благодаря ви за разбирането!

И на финал:

Ще продължа да изтривам, без дори да прочета, всички имейли и съобщения, които ми “разкриват” световния заговор и “измислицата” коронавирус. От уважение към неистовите усилия на медиците“.

Свързани статии
Ковид взе пет нови жертви в Бургас В Бургас представиха новия медицински софтуер за училища и детски градини 1 123 са новите случаи на ковид у нас Спад на новозаразените в последния почивен ден за Великден: 367 общо, 34 в Бургас Кметът на Бургас Димитър Николов и активът на ГЕРБ протестираха на Алепу (Видео) Бойко Борисов: С чест можем да кажем, че сме приключили и тертата вълна 631 са новите случаи на ковид за 4 май 314 души борят коронавируса в бургаските болници Община Бургас направи първата стъпка към изграждането на детска болница Коронавирусът погуби нови седем души в Бургас
Тагове
димитър николов ковид болници медици
Коментари

Още от последните новини