Как и кога да сменим маслото на двигателя?

Как и кога да сменим маслото на двигателя? - E-Burgas.com

Всеки собственик на автомобил рано или късно се сблъсква с казуса за смяна на маслото на двигателя. 

То има изключителна важна функция за вашия двигател, тъй като намалява триенето, защитава от корозия, уплътнява подвижните елементи и премахва замърсяването. Понякога смяната на маслото това да бъде извършено много лесно, но в други случаи ще са ви нужни специални инструменти и разбира се – известна подготовка. За целта трябва да сте сигурни, че разполагате с цялата необходима информация.

Важно е да знаете, че няма точна формула, която ще ви покаже колко често трябва да сменяте маслото на автомобила си. Това зависи най-вече от неговото качество, от състоянието на автомобила, условията, при които шофирате и от препоръките на производителя.

Другият освен проблем, с който ще се сблъскате при смяната на маслото, е да прецените какво е точното количество течност, което ще ви бъде необходимо. Това разбира се зависи от големината на вашия двигател. За лек автомобил, трябват между 3 и 7 литра, но в някои случаи може да бъде от 10 до 12 литра и дори повече. Тези параметри може да намерите в ръководството на потребителя или просто да попитате вашия механик.

При избора на масло трябва да следвате препоръките на производителя и да обърнете внимание на това какво масло е използвано по-рано в двигателя. Не трябва да се смесват течности с различни характеристики или на своя глава да се подменя напр. синтетично масло с минерално. Важно е да знаете, че проверката на цвета на маслото на двигателя няма да ви даде пълна информация за неговата характеристика.

Също така е не трябва да забравяте за редовната проверка на нивото на течността в картера. Специалистите препоръчват се това да действие да се извършва веднъж на месец.

Преди да пристъпите към смяна на маслото е добре да прецените дали можете да се справите сами. Оборудването, което Ви трябва и начина по който се сменя маслото се променят в зависимост от годината, модела и марката на автомобила. Когато не сте запознати точно как се сменя маслото на вашия автомобил, ние ви съветваме да се обърнете към вашия механик за съвет или да му позволите той да извърши смяната на вашето масло.

Ако все пак решите сами да сменяте маслото, първото което трябва да направите е да отворите двигателя. За целта проверете дали разполагате с необходимите инструменти за отваряне на винта за източване и инструменти за масления филтър. В съвременните автомобили има електронни показатели, които трябва да бъдат рестартирани.

След това старото масло трябва да бъде отстранено. Обикновено това става чрез изпускане на маслото от специален отвор в масления картер. Някои автомобили разполагат с т.нар. сух картер за масло, в който маслото се съхранява в отделен резервоар и се изпомпва по време на работа на двигателя. Още по-лесно за Вас ще бъде, ако използвате специален уред тип прахосмукачка, който изсмуква маслото с тръба, която трябва да бъде поставена на мястото на пробката.

Често има и някои части, които трябва да бъдат отстранени преди получаването на достъп до масления картер. Със смяната на маслото на автомобила трябва да бъде сменен и масленият филтър. Най-добре е да поверите тази операция на професионалистите, тъй като процесът е достатъчно трудоемък. Освен това грешките при смяната могат да доведат до неизправности на двигателя.

Препоръчва се планова замяна на тези елементи заедно с моторното масло на всеки 10–15 хиляди километра пробег. Но срокът на годност на филтрите може да бъде съкратен от честото палене и гасене на двигателя, продължителната експлоатация на мотора на празни обороти, използването на некачествено гориво и мръсния въздух (например при шофиране по неасфалтирани пътища). В случай, че изброените фактори са актуални за Вас, сменяйте филтъра и моторното масло по-често.

Оценката на работоспособността на масления филтър се основава на косвените признаци за неизправностите (основните от тях са увеличаване на разхода на смазочни материали и показанията на индикатора за налягането на маслото), както и на обичайния оглед.

В случай, че сте забелязали сериозни повреди по корпуса на филтъра, е добре да проверите профилактично дали двигателят е наред и дали смазочната система работи коректно.

 

Източници на информация:
https://www.autodoc.bg/rezervni-chasti/maslen_filtr-10359
https://bg.totalenergies.com/< />bg/sveti/kak-da/kak-da-izvrshim-smyana-na-maslo

 

Свързани статии
Продават на търг конфискуваните автомобили от пияни и дрогирани шофьори в Бургас Как да намерим най-добрата оферта за коли под наем в Бургас Втора ръка: Скочиха цените на коли над 10 години До обяд движението ще е само в една лента на "Тракия" при км 121 Ръст на продажбите на автомобили в ЕС и у нас Масово чувство за безнаказаност по пътищата у нас Колите втора ръка поскъпнаха с близо 50 на сто Сериозен скок на цените на колите втора ръка, за нов автомобил се чака близо година България сред държавите с най-стар автопарк и най-неподготвени млади шофьори Експерти съветват как да шофираме безопасно
Тагове
автомобили
Коментари