Жителите на Атия излязоха на пътя: Тук е нещо страшно! Всеки ден играем руска рулетка (Снимки)

Жителите на Атия излязоха на пътя: Тук е нещо страшно! Всеки ден играем руска рулетка (Снимки) - E-Burgas.com

Ден след като 16-годишният ученик от Атия Костадин Джардов бе убит от автомобил на пешеходната пътека между военноморската база и село Атия местните блокираха пътя с телата си. По този начин стотиците жители на Атия, които рискуват живота си всеки ден, за да ходят на училище и работа, протестираха срещу безхаберието на държавата да направи мястото по безопасно за пресичане.

„Тук просто е нещо страшно. Играем руска рулетка. Нужни са много мерки, за да се чувстваме по-сигурни, но каквито и мерки да се вземат те ще са временни. Затова първо искаме да зададем въпроса защо пътната камера тук е празна и от минимум 2 години не работи? Минавам всеки ден по два пъти и тук се кара ужасно. Само преди 5 дни мен щяха да ме ударят”, твърди Вяра Атанасова от Атия.

Нейният съпруг е категоричен, че до пешеходната пътека задължително трябва да бъде поставен спящ полицай. Всъщност тази мярка е само една от многото, за които апелират жителите на созополското село. На днешния протест те изразиха надежда, че тук най-после ще бъде изградена пасарелка, над опасното шосе, която ще гарантира безопасността им, както и движението ще бъде регулирано от кръгово кръстовище. За това спомена и кметът на Черноморец Добри Добрев.

„Нужни са комплексни мерки, с една мярка няма да се реши проблемът. Камерата трябва да работи постоянно. Това,  за което успяхме да се преборим навремето, е мантинелата. Всяко лято давахме по 2-3 жертви на този път, само защото шофьори заспиваха и се блъскаха в насрещното движение. Успяхме да се преборим за мантинела, ще успеем да се преборим и за пасарелка и за кръгово кръстовище. Силно се надявам след днешния протест очите на много институции да бъдат отворени”, коментира Добрев.

Той обясни още, че този път е основен, по него постоянно се движат голям брой коли, тъй като вече Черноморец и Созопол са по-населени от преди, а бизнесът и работата им, както и на тези от Атия е в Бургас.

Близка на загиналото момче обясни, че всеки ден много деца пресичат през тази пешеходна пътека и че е безумие това опасно място да не привлича вниамнието на управляващите. „Децата ни всеки ден пресичат тук, за да ходят на училище, защото нямаме друг превоз в нашето село и защото никой в тази държава не е взел мерки, за да се направи някакво безопасно съоръжение, за да може да стигаме до града живи и здрави”, обясни разплакана жената.

Кметицата на Атия Ренета Стоева, както и други познати лица от сходни фондации се включиха в протеста, като положиха цветя по цялата дължина на пешеходната пътека в памет на Костадин. 

Галерия
Коментари

Още от последните новини