Изхвърляме 10 000 тона храна около празниците

Изхвърляме 10 000 тона храна около празниците - E-Burgas.com

10 000 тона - толкова е храната, която изхвърляме след дълги празници като Великден. Според хранителната банка в празничните периоди разхищаваме поне с 30% повече храни. Неупотребена храна, освен в домакинствата, има в индустриалното производство. В една компания за доставки на храни всеки ден остават около 100-150 порции храна. Там са намерили решение на въпроса, като даряват излишното, разказва bTV.

За домакинствата обаче непотребната храна автоматично означава отпадък. "За да си сигурен, че храната ще бъде достатъчна, трябва да остане", казва собственикът на една от фирмите за доставки на храна. А това, което е в повече, дарява на бездомни – преди краткият срок на годност да изтече. "Грехота е да се хвърля храна, по-добре е да се намери някой гладен. Всъщност, хората не огладняват само на празници, нуждаещите са целогодишно", казва Станислав Атанасов, собственик на компания за кетъринг. С посредничеството на Българската хранителна банка, дарената храна стига до нуждаещите се. Сред тях е комплексът за социални услуги за деца и семейства в град Роман. "Неща, които примерно и деца в семейството нямат възможност да опитат. Това позволява една голяма част от бюджета да бъде насочена в други сфери", казва директорът Ивет Симеонова. Когато обаче храната е в повече за домакинствата – тя автоматично отива на боклука. "Има сериозни законови ограничения храна, която се е озовала в домакинството, да бъде дарена, защото не можем да гарантираме безопасността ѝ", посочва Цанка Миланова от Българска хранителна банка.

Оказва се, че най-прекият път на храната до боклука са промоциите – тогава често купуваме излишно големи количества заради цената. "Смислен ресурс, който не е само храната, която изхвърляме, а и трудът, водата и отрицателният ефект върху природата", допълва Цанка Миланова. Така експертите изчисляват, че ако изхвърлим само 1 кг ябълки, разхищаваме 700 лв. вода, труд и генерираме въглероден диоксид при гниенето им. Всяка година в Европейския съюз се изхвърлят около 88 млн. тона храни. Затова съветът е да пазаруваме разумно и да не се презапасяваме поне за следващите празници, които са само след седмица.

Коментари

Още от последните новини