Икономист: Бензиностанциите ще останат без горива, ако нямаме споразумение с "Лукойл"

Икономист: Бензиностанциите ще останат без горива, ако нямаме споразумение с
БГНЕС

Ако не се постигне споразумение с "Лукойл", тогава може да се мине през период, в който няма да има горива в българските бензиностанции. Това ще бъде в резултат на липсата на управленски решения толкова дълго време. Това каза икономистът Юлиан Войнов пред Bloomberg TV Bulgaria.

Според него няма причина "Лукойл" да не произвежда продукти от неруски петрол за износ, а за българския пазар – от руски петрол, защото има дерогация до 2024 година. 

"Ако се продължи в тази посока – да се твърди, че няма проблем с износа на руската рафинерия, че не може да се използва друг, освен руски петрол и ако не ѝ се разреши износ, тя ще спре, тогава наистина ще влезем в една доста сериозна и тежка ситуация", прогнозира икономистът.

Той не очаква газова криза в Европа, на първо място, защото хранилищата са пълни.

"Криза все пак не е изключена, ако Русия едностранно прекрати износа на петролни продукти и на петрол. Тогава наистина може да имаме по-тежка зима, защото най-вероятно ще видим отново взрив на цените енергийните носители. Според мен това не е много вероятен сценарий, защото в момента, в който Русия вземе това решение, това означава, че тя директно ще се лиши от приходите, които не са малко и се използват за финансиране на войната", коментира Войнов.

Коментари

Още от последните новини