Храните поскъпнали почти двойно, сиренето става лукс

Храните поскъпнали почти двойно, сиренето става лукс  - E-Burgas.com
freepik.com

Oсновни хранителни продукти като мляко, месо, зеленчуци и плодове са поскъпнали почти двойно. Това показа проверка на репортерите на “Труд” в цялата страна.

Ако за кило ябълки през март сме давали средно по 1,69-2,00 лева, то в последната седмица плодът е трайно по 3-3,60 лева.

Свинското масово по магазините удари над 10 лева за килограм. А доматите - твърдо над 3 лева. Сезонните зеленчуци се намират на тази цена само по пазарите, защото в плодзеленчуковите магазини стигат и до 5-6 лева според сорта им. Тенденцията за ценовия скок започна от началото на извънредното положение през март заради коронавируса, но поскъпването продължава, коментираха собственици на магазини.

“Хората рязко обедняха, а липсата на туристи допълнително утежнява икономическото състояние във Велико Търново. Множество магазинчета затвориха заради липса на клиенти. Хората драстично ограничиха харчовете си заради занижени доходи. Клиентите пазаруват само най-необходимото като множество стоки залежават по рафтовете и витрините, а сред тях са риба, шоколад, сухи мезета, вина и др.”, споделят съдържатели на търговски обекти пред вестника.

Драстично увеличение на цените на киселото и прясно мляко се отбелязва в Западна България. В Благоевград, Сандански, Велинград и Пазарджик има най-голям скок. Няма кофичка мляко под един лев в Благоевград, дори и от имитиращите продукти. А литър мляко се търгува за над 2 лева. За сметка на това пък масово се развъртя търговията на домашно мляко, което струва левче за литър. Практиката да се продава домашно мляко полулегално бе позамряла последната година заради масовите проверки на инспектори на БАБХ в цялата страна.

Потреблението е доста свито, хората купуват само най-необходимите неща, казват продавачите и от Сливен. Търговията в по-малките населени места е в колапс след пандемията, констатират в Плевенско и Габровско. Всеки трети магазин по централната улица на Благоевград е с табела “дава се под наем, продавам, търся наематели”. Десетки търговски обекти за продажба на дрехи фалираха и затвориха напълно. А тези, които останаха се оплакват, че нямат никакви обороти. Свободните търговски площи в момента са над 200 обекта, коментираха пред “Труд” брокери на недвижими имоти в региона.

Свързани статии
Цените на храните отново се вдигат Мъж получи условна присъда за търговия с вот МВР работи по 100 случая за купуване на гласове 612 са образуваните досъдебни производства за търговия с вот до деня за размисъл Бургаска област сред най-разследваните от МВР за търговията с вот Как се търгува вот в Бургаско – от брашно и макарони до опрощаване на борчове "Изправи се! Мутри Вън" - Бургас натири Цветелин Георгиев Премиерът Стефан Янев: Работата срещу купения вот дава резултати Иван Гешев иска имунитета на бургаски кандидат-депутат, търгувал с вот в Маринка Девет мъже са задържани в Бургаско за търговия с вот (Снимки)
Тагове
търговия храни
Коментари

Още от последните новини