Хиляди гастарбайтери ще заработват по морето в България това лято

Хиляди гастарбайтери ще заработват по морето в България това лято  - E-Burgas.com

Броят на гастарбайтерите, които ще си изкарват хляба това лято в морските курорти на България ще е няколко хиляди. Това каза на брифинг в община Варна министърът на туризма Стела Балтова, пипе petel.bg.

Тя уточни, че точният брой на работниците от чужбина може да бъде посочен по-точно от представителите на бизнеса или от социалното министерство. Министър Балтова подчерта, че наемането на чужденци не може да е решението с липсата на човешки ресурс в българския туризъм. Пътят е да се повиши мотивацията на българите да работят в този бранш в страната ни, като повишаването на заплатите със сигурност ще е фактор за това. „Работодателите трябва да положат много сериозни усилия за това“, допълни министъра. За целта към министерството е създадена работна група, която набелязва мерки за извеждането на работещите в туризма у нас на ново ниво.

През летните месеци освен работници, българските курорти ще посрещнат и полицаи от няколко държави. Това ще са Румъния, Чехия и Полша. Чуждестранните полицейски служители ще са на местата с най-голяма концентрация на туристи от съответните държави. Освен това министерството на туризма и МВР са в постоянна връзка по темата за сигурността в курортите през идващия активен сезон. Един от акцентите в съвместната им дейност е осигуряване на полицаи, които владеят чужди езици.

Коментари

Още от последните новини