Гранична полиция: Няма бежански натиск към България

Гранична полиция: Няма бежански натиск към България - E-Burgas.com

Към България няма засилен мигрантски натиск. Това каза главен комисар Светлан Кичиков, директор на Главна дирекция "Гранична полиция" по време на брифинг на на ГКПП "Капитан Андреево", цитиран от агенция "Фокус".

Такава криза няма как да бъде решена без дипломацията на високо ниво, посочи той, имайки предвид разговора между премиера Бойко Борисов с президента на Турция Реджеп Ердоган. "Няма нужда да казвам какъв е резултатът", каза още гл. комисар Кичиков. Борисов и Ердоган ще се срещнат в понеделник. Повече за това четете тук.

Към момента на границата с Турция са изпратени служители на жандармерията и на областните дирекции на полицията. Не е необходимо да има допълнително сили извън МВР, нищо не налага към момента армията да се привлича, но има готовност при необходимост това да се направи, обясни Кичиков.

Той каза, че заради ситуацията леко е затруднен потокът на влизане в България през граничния пункт "Капитан Андреево", но няма мигрантски натиск над страната.

Към България риск от мигрантски натиск няма, повод за паника също. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев по БНТ.

"Мигрантски натиск по българската граница няма", каза и вицепремиерът Томислав Дончев. По думите му има опити за преминаване през границата, но те са единични. "Повод за паника няма. Ситуацията е сложна, но към България риск от мигрантски натиск няма", допълни още Томислав Дончев.

Според него това е благодарение на работата на граничните полицаи на границата и на политиката, която води правителството. "В Близкия изток, не само там, ситуацията е нестабилна и рисковете за създаване на мигрантска вълна изобщо не са изчезнали", каза още Дончев. Попитан дали наистина идва краят между споразумението между ЕС и Турция, Дончев отговори: "Не мисля".

В репортажи Би Ти Ви показа, че мигрантски натиск има към граничните пунктове между Турция и Гърция заради разпространени слухове, че Гърция ще отвори границата си при "Пазаркуле".

Свързани статии
Австрийският канцлер лично ще види как пазим границата си Полицаи и военни ще инспектират оградата на границата с Турция ЕК не иска да дава пари за ограда по границата между България и Турция Разширяват системата за комуникация по границата с Турция Демерджиев: Граничарите ни защитават с телата си и плащат с телата си необезпечеността на границата Изслушват Демерджиев за предприетите мерки на границата Д-р Мохд Абуаси: Не стрелят мигрантите, а каналджиите Украински бежанци протестират срещу преместването в държавни бази Два дни до края на програмата за бежанци, хотелиери са под напрежение Затварят всички пунктове на българо-турската граница през нощта
Тагове
бежанци граница
Коментари