Фармацевти: Хората се страхуват от радиационна катастрофа, искат да се запасяват се с йод

 Фармацевти: Хората се страхуват от радиационна катастрофа, искат да се запасяват се с йод - E-Burgas.com

Завишено търсене на йодни таблетки наблюдават фармацевти в страната. Причината - увеличаващите се страхове у хората от радиационна катастрофа заради войната в Украйна.

Тези опасения идват на фона на превземането на АЕЦ “Чернобил” от руските сили и предупрежденията на МААЕ. Кремъл обяви още, че е поела контролът над Запорожката АЕЦ. 

През последните 10 дни има завишено търсене на йодни продукти и в частност в таблетна форма, заяви пред bTV магистър-фармацевтът Йордан Павлов.

Злоупотребата с тези продукти може да доведе до отравяне и неправилно функциониране на щитовидната жлеза. При перорален прием страничните ефекти са гадене, диария, повръщане, зачервяване на кожата и дори сърцебиене. По думите на фармацевта таблетната форма на йод не се разпространява в аптечната мрежа. 

Отговорността за осигуряването, съхраняването и раздаването на таблетките калиев йодид при радиационна авария е възложена на МВР.

 
Свързани статии
Фармацевти: Няма липсващи лекарства, но не винаги достигат до пациентите Интригите в Равнец продължават: Йорданка останала без дом, защото си продала имотите БАН: Няма радиация от пожарите край Чернобил у нас
Тагове
радиация йод фармацевти
Коментари

Още от последните новини