Родители сигнализират за липса на лекарства в аптеките

Родители сигнализират за липса на лекарства в аптеките - E-Burgas.com

Зачестяват сигналите за недостиг на лекарства в аптечната мрежа. Има ли наистина недостиг на медикаменти? Родители сигнализират, че не могат да открият лекарства за хора с астма като "Вентолин" и "Пулмикорт", съобщи bTV.

"Няма ги. Дори помпите с "Вентолин" ги няма. Днесще изпращаме рецептата на детето на приятел в Сърбия да ни купи лекарствата и да ни ги изпрати обратно в България", разказа Румен Борисов, който има дете с астма.

Антон Вълев, председател на Националната аптечна мрежа, обяснява, че този недостиг се случва в края на всяка календарна година. "Има заместители с други търговски наименования, но фармацевтите по закон нямат право да заменят лекарства, изписани по здравна каса", обясни още той.

Получава се така, че на практика медикаментът не може да бъде заменен с негов еквивалент, но с друго търговско наименование. "В Сърбия фармацевтите могат да направят генерична замяна, но в България това е забранено", обясни той.

 

Свързани статии
Фармацевти: Няма липсващи лекарства, но не винаги достигат до пациентите Задава се скок на цените на лекарствата с до 15% Бургаски аптеки протестират заради огромни сметки за ток Започват проверки за липса на лекарства в болниците и аптеките Противогрипните ваксини тръгват в аптечната мрежа Масови проверки по аптеки и санитарни магазини в Бургас
Тагове
аптеки
Коментари

Още от последните новини