Фалшиви мейли искат данни за банкови карти от името на сайт за онлайн резервации

Фалшиви мейли искат данни за банкови карти от името на сайт за онлайн резервации - E-Burgas.com

Потребители получават стряскащи съобщения от името на най-големия сайт за онлайн резервации. Клиентът се е регистрирал или е трябвало да се регистрира в хотел, който е резервирал чрез Booking. В имейла се твърди, че престоят му може да бъде отменен, ако не предаде данните на банковата си карта в рамките на четири или 12 часа. Уведомленията за имейла се появиха и в приложението на компанията.


Според Явор Колев - експерт "Киберсигурност", не става дума за пробив на информационната сигурност на Booking. "Ако това се бе случило, щеше да има огромен брой откраднати лични данни, на милиони потребители - имена, мейли, данни от платежни инструменти. Атаката е била срещу хотели, които не спазват в голяма степен мерките за киберсигурност и е много по-лесно да бъдат атакувани. Целта на измамниците е кражба на данните от картите и продаване в dark web. Използвани са способите на социалния инженеринг - точно преди да се настаните, да се паникьосате и да си предадете данните. Съветвам да не се поддавате, а да се свържете по телефон с Booking или с хотела, в който ще отседнете, за да потвърдят информацията", призова той. 

По думите му по 400-500 сигнала са получавани до отдел "Киберсигурност" за измами от името на институции. "Става дума за мейли, които целят да предизвикат паника, както и да се опитат да вземат пари от вас. Не бива да се изпращат пари, защото се влиза в спирала на изнудването. Когато децата ми бяха малолетни, ограничих сметките им до 50 лева, така че и да искат да купуват игри за повече, това беше лимитът. Сред най-разпространените киберпрестъпления са внедряване във фирмена кореспонденция, заради което се губят милиони. Освен това кражба на банкови сертификати, рансъмуер атаките (софтуер, който шифрова информацията на заразения компютър и изнудва потребителя да му плати откуп), сексуално изнудване и романтични измами", разкри Явор Колев.

Коментари

Още от последните новини