Ето каква е равносметката за 2020 на Бургаския Окръжен съд

Ето каква е равносметката за 2020 на Бургаския Окръжен съд - E-Burgas.com

Окръжен съд – Бургас отправя поглед към стартиращата Нова година с равносметка за отминалата 2020. „За съжаление, 2020 г. постави всички нас в сложна ситуация, с която досега никой не беше се сблъсквал. Но Окръжен съд - Бургас не е спирал работа по време на извънредното положение в страната. В периода март-май се разглеждаха дела в открити съдебни заседания, изрично предвидени в Закона за мерките и действията по време на извънредно положение, магистратите продължиха да изписват съдебните актове", коментира административният ръководител на съда, Росица Темелкова и допълни „с моите заместници ще продължим да се стремим съдебната институция да се развива и да осигурява ефективно и бързо правораздаване. Взети са всички възможни мерки за осигуряване на безопасна среда за работа на съдиите и служителите, както и за посещаващите Съдебната палата".

Окръжен съд – Бургас за поредна година работи съвместно с Районен съд – Бургас в реализирането на образователни инициативи и изнасянето на лекции по съдебни теми в рамките на Образователната програма на ВСС „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури", през учебната 2019/2020 г. В периода преди настъпването на COVID 19, лекторите от двете съдебни институции успяха да изнесат 10 открити уроци, като представиха 6 съдебни теми в 3 бургаски гимназии, 1 основно училище и пред студенти от 2 бургаски университети. Дванадесетокласници и студенти по право посещаваха открити съдебни заседания.

Административният ръководител на Окръжен съд – Бургас, съдия Росица Темелкова, бе удостоена с приз „Публични личности, допринесли за развитието на висшето образование" от декана на Центъра по юридически науки към Бургаски свободен университет. Отличието бе връчено в знак на признание от висшето учебно заведение за ангажираността и целенасочената дейност в подкрепа на израстването на младите хора.

През 2020 г. в Окръжен съд – Бургас се проведе публично обсъждане на разработените модели за реформа на съдебната карта за апелативен район Бургас по проект "Създаване на модел за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури и разработване на Единна информационна система на съдилищата". Дискусията бе организирана от  членовете на ВСС, Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев, координатори по проекта.

След решение на Пленума на ВСС, Бургаския окръжен съд предприе действия, чрез които да използва Системата за сигурно електронно връчване на Държавна агенция „Електронно управление" за връчване на призовки и съобщения. Системата предоставя услуга за електронна препоръчана поща по смисъла на чл. 3, т. 36 от Регламент (ЕС) № 910/2014 г. на Европейския парламент и на Съвета от 23.07.2014 г. относно електронната идентификация и удостоверителните услуги при електронни трансакции на вътрешния пазар и за отмяна на Директива 1999/92/ЕО.

Съдия Яни Гайдурлиев, заместник – председател на БОС, ръководител на Наказателно отделение: „Динамиката на престъпленията в съвременното общество засилва интереса към делата, които се разглеждат в Наказателно отделение. Съдиите през изминалата година продължиха традицията, да посрещат ученици и студенти в открити съдебни заседания, да изнасят открити уроци и дискусии. За нас е важно младите хора да бъдат възпитавани и информирани за видовете престъпления и наказателната отговорност".

Съдия Антоанета Андонова-Парашкевова, заместник – председател на БОС, ръководител на Първо гражданско и търговско отделение: „Съдиите от Гражданско и търговско отделение разглеждат дела, които по-често не предизвикват шумен медиен интерес, но засягат обществените взаимоотношения и като такива често провокират интереса на студентите по право. Затова магистратите от двете колегии са активни участници в Образователната програма на съда. Развитието на гражданското общество ни прави отговорни правораздаващи хора, със стремеж към усъвършенстване и предаване на знанията на идващите поколения".

Съдия Вяра Камбурова, заместник – председател на БОС, ръководител на Второ гражданско отделение: „С откритост и диалог ще се повиши авторитета на магистратите и ще се  преодолее недоверието на гражданското общество в правосъдието  в  България".

Свързани статии
Бургаските съд и прокуратура отвориха врати за ученици Съдът остави дилъра Пейчо зад решетките Съдът се произнесе за катастрофата, в която загина кметицата Ванча Байлова Четирима нови съдии встъпиха в длъжност в Районен съд - Бургас Осъдиха мъж, опитал да подкупи полицай, на 3-годишен изпитателен срок Бургаският съд отказа да екстрадира руски гражданин Съдът безкомпромисен към развратника Милко от "Славейков" Затвор за опасен бургаски измамник, отнел над 6 бона от пенсионери Взломен крадец чу най-тежката мярка в бургаския съд Сигнал за бомба в бургаския съд, магистратите продължават работа
Тагове
съд окръжен съд съдия
Коментари

Още от последните новини