Ексшеф на НСБОП: Очите е ниско в йерархията, има нови тенденции в рекета

Ексшеф на НСБОП: Очите е ниско в йерархията, има нови тенденции в рекета   - E-Burgas.com

Престрелката в Слънчев бряг не е махленска свада. Митьо Очите е фигура от криминалния контингент, която е известна от години. Не личат мерките, които местните структури на МВР предприемат спрямо такива лица, каза пред Bulgaria ON AIR бившият директор на НСБОП Тихомир Стойчев по повод престрелката в Слънчев бряг на 8 юни.

При стрелбата несебърският бос Димитър Желязков-Митьо Очите беше тежко ранен, а охранителелят му Александър Алексиев беше убит.
"Тези хора, толкова известни и така оставени на спокойствие дълго време, са твърде ниски нива в йерархията на организираната престъпност", посочи той. "Същевременно в заведения, на публични места, дори по време на партийни кампании, ги виждаме заедно с хората от елита и видимо личи, че те са интересни за тях, успяват да им донесат наготово гласове", добави Стойчев.
"Организираната престъпност ние си я родихме, друг е въпросът кой я отглеждаше, кой имаше интерес", подчерта той.
"Виждам съвсем нови тенденции на рекета. Съвсем целенасочено се изучават фирми, в които са възникнали конфликти - към тях се насочват умели адвокати, търси се да се вкара разкол между довчерашни добри партньори и съдружници, за да могат да се изземат части от тези фирми", каза още бившият директор на НСБОП.
"Имаме криминален пазар на стоки и услуги. Непосредствено стоящите там, които ги виждаме, са свързани с хора, които стоят зад тях, а тези хора са високо в политиката и властта", посочи Стойчев.
"Колко хора, които излизаха публично чрез медиите, свързвани и с криминалната, и със стопанската, и с организираната престъпност, днес плуват доволно във върховете на обществото и основателно претендират да бъдат включвани в политиката и обществения живот, след като нищо не им се е случило. Властите не си вършат работата, политиците са виновни", заключи той.
По отношение на стрелбата в американския град Орландо, при която бяха убити 50 души, а десетки бяха ранени, Стойчев посочи, че фактът, че атаката е извършена срещу клуб с хора с различна сексуална ориентация, може да говори, че наистина имаме елемент на омраза. По думите му американското общество трябва да преосмисли свободата на даване на оръжие.
Според криминалния психолог професор Калин Гайдаров отзвукът от стрелбата в Слънчев бряг е очевиден.
"Някакъв паралел с предишни години очевидно се налага. Обаче не можем да твърдим, че има абсолютно съответствие. В тези 20 години животът се промени. България вече е член на Европейския съюз и в този смисъл подобни нрави в пространството на Европа са абсолютно скандални", каза той.
Той е категоричен, че ситуацията в момента е в ръцете на системата за правораздаване. "Със сигурност има методи, средства и начини, по които полицията и органите за сигурност могат да се противопоставят", допълни психологът.
"Мащабът на престъплението е толкова голям, че по-скоро става дума за някакво преразпределение на територии в рамките на организираната престъпност", смята той.
По думите му това са хора в криминалното пространство, които със сигурност са профилирани като част от него. "Тоест ние не можем да очакваме от тях да имат някакви нрави, които хората владеят в ежедневието си. Тук по-скоро става дума за саморазправа, която дава възможност или преднина на едната от двете страни в този спор, който очевидно е дълбоко криминален"./dnes.bg

Коментари

Още от последните новини