Строят камбанария от дялан камък към църквата в Българово

Строят камбанария от дялан камък към църквата в Българово - E-Burgas.com

Започна изграждането на нова камбанария към православната църква „Св. Атанасий“ в град Българово. Зад реализирането на амбициозния проект стоят местен бизнесмен, църковното настоятелство и местното кметство. Активно в осъществяването на благородната идея се включват и от Каменната кариера край града, които осигуряват част от строителните материали.

Камбанарията ще бъде изградена от дялан камък и специална дървена конструкция, като архитектурата ще бъде съобразена с тази на храма „Св. Атанасий“. По този начин заедно с храма и костницата ще образуват архитектурен комплекс.

Църквата „Св. Атанасий” е построена в средата на 1854 г.

В нея през февруари 1878 г. се укриват местните жители от оттеглящите се след настъплението на руските военни части башибозуци. След кратка обсада за часове са изклани всичките 400 жители. Костите са заровени от руснаците, а след откриването им е построена костница. През 2020 г. стартира проект за изграждане на музей върху костницата и обновяване на цялото пространство около църквата, която е паметник на културата от 1979 г.

Свързани статии
Българово ще отбележи 145 години от своето Освобождение Българово отново с богата програма за световния ден на младежта Църквата отбелязва отсичането на главата на свети Йоан Кръстител Бургаската църква "Св.Св. Кирил и Методий" възвръща автентичния си облик (Снимки) Най-старият храм по Южното Черноморие тъне в разруха Доизграждат индустриалната зона край Българово, чуждестранни компании започват производство (Снимки) Реставрират бургаския храм "Св.св. Кирил и Методий" в автентичния му вид Днес е петият ден от светлата седмица Бургас показа здрав разум на Великден (видео) Богослужения в храм "Св.Св. Кирил и Методий" ще се излъчват онлайн
Тагове
българово църква
Коментари

Още от последните новини