Засилен интерес по Северното Черноморие за великденските празници

Засилен интерес по Северното Черноморие за великденските празници - E-Burgas.com

Хотелиерите по Северното Черноморие, които не са приютили украински бежанци, усилено се подготвят за първите туристи.

В Балчик около 40 процента от местата в хотелите вече са резервирани за Великденските празници, като традиционно интересът е от страна на румънски и български гости. Заради инфлацията обаче, цените тази година ще бъдат поне с 20% по-високи, информира БНТ.

Тази година в Балчик очакват повече гости за Великденските празници в сравнение с миналата. Според хотелиери, интересът щеше да е по-голям, ако беше отпаднало изискването за зелени сертификати към северната ни съседка.

"Ще бъдат отменени от 15-ти май. Какъв е смисълът, какво пречи да бъдат отменени от 15-ти април, за да могат в края на месец април и в началото, 2-ри май мисля, че беше официален празник в Румъния, нашите гости да могат спокойно да почиват в България." - пита Виктор Лучиянов хотелиер

Хотелиерът казва, че към момента в хотела няма отменени, а само отложени резервации.

"Тези, които са платили предварително, има възможност да им върнем парите или да изчакат за следваща година или за края на лятото, ако все пак нещата се променят." - добавя той.

Засега хотелиерът няма да повишава цените на нощувките, тъй като се е възползвал от компенсациите, които държавата отпуска заради високите цени на тока. Други собственици обаче казват, че са принудени да вдигнат цените заради инфлацията.

"Може би с 20%-25% сме вдигнали цените, за да можем да посрещнем качествено туристите, които ще дойдат. Ресторантите ни също вдигнаха цените, пак с около 20%." - признава Мариана Иванова- управител на хотел

"Ние се опитваме да не правим драстични увеличения на цените, но все пак за тази година между 10% и 20% ще трябва да ги вдигнем." - казва Сослан Кокаев, управител на хотел

Тази година румънските туристи нямат интерес към пакетите "ол инклузив", казват хотелиери.

"Те търсят свободно посещение на ресторанти, свободно движение по исторически забележителности. Това, което предлагаме в момента като великденски пакети, са нощувка плюс закуска с официален обяд на самия Великден." - казва Виктор Лучиянов, хотелиер

Войната в Украйна ще има негативни последствия за летния туризъм, казват от бранша. Въпреки това, хотелиерите в Балчик се надяват на добър сезон и казват, че и тази година ще разчитат не само на летовници от Румъния, но и от скандинавските страни и от Германия.

Свързани статии
Над 10 хиляди допълнителни места в БДЖ по празниците Здравното министерство пусна препоръки по празниците Туристи идват основно през уикенда Спектакълът "Оскарите в музиката" открива Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ Засилен трафик в страната и към границата с Гърция Националният щаб: Ще разберем дисциплината си от празниците около 7 януари Нова акция по пътищата за празниците, АПИ спира с ремонтите Очаква се засилен трафик в цялата страна Лаборатория „ЛИНА” обявява дежурните си филиали по време на майските празници Бургас показа здрав разум на Великден (видео)
Тагове
северно черноморие празници
Коментари

Още от последните новини