Доброволци от пет европейски страни пристигнаха на разкопки в Ахтопол

Доброволци от пет европейски страни пристигнаха на разкопки в Ахтопол - E-Burgas.com

Доброволците са  от пет европейски страни-Италия, Испания, Португалия, Гърция и Турция се включиха в екипа на проф. Диана Гергова, която прави археологически разкопки в Ахтопол. Те участват в проучванията по проект, финансиран по програма „Еразъм +“ . Сред доброволците има студенти по археология, по антропология, млади журналисти и др.  

"Имаме един много хубав екип от млади хора, дошли да се запознаят с българското културно историческо наследство и да работят за съхранението и популяризирането му. Аз се надявам, че ще отхвърлим много работа и ще имаме добри резултати", коментира за e.Burgas.com  проф. Диана Гергова.

Тя каза още, че има оптимистични очаквания към обекта, а проучването му е рядък шанс да се извадят колкото се може повече материали, свързани с ранната, с тракийската история на този все още изключително малко проучен наш черноморски град.

Проучванията се финансират от Сдружение „Черноморска Странджа” с председател инж. Петър Кънев и са организирани със спомоществувателството на кмета на Ахтопол Станимир Димитров.

Повече за археологическите разкопки в Ахтопол и за най-новите находки там можете да прочетете в интервюто на проф. Гергова в .Burgas.com.

Коментари

Още от последните новини