До 2024 година удължават срока за технически паспорти на сградите

До 2024 година удължават срока за технически паспорти на сградите - E-Burgas.com

Kандидатстването ще става през общините.

В момента държавата и гражданите се намират в сложна ситуация, породена от пандемията COVID -19. Правителството прави възможното да подпомогне гражданите и бизнеса с различни мерки. Затова предвиждаме срокът за изготвяне на технически паспорти на сградите да бъде удължен с две години - до края на 2024 г. Това съобщи във Фейсбук министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.
Предвижда се също и създаване на специален фонд, финансиран със средства от държавния бюджет, който да подпомогне процеса на паспортизация на сградите.

Kандидатстването ще става през общините.

Изготвянето на технически паспорт за всяка една сграда е регламентирано в Наредба 5 от 2006 г., като първоначалният срок е бил 2011 г. Срокът е удължаван четири пъти, напомня министър Аврамова.

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до регионалния министър Петя Аврамова, в което настоя да се извърши цялостен анализ на реалната приложимост на процедурата за издаване на технически паспорти на съществуващите сгради, тъй като липсва нормативна, финансова и ресурсна осигуреност. Според нея е необходимо да бъдат съобразени възможностите на гражданите за заплащане на разходите, в съответствие с техните доходи и имущество, както и с последиците на пандемичната обстановка, без да се допуска засягане на основни права.

Коментари