Децата от червени зони ще влизат у нас с PCR тест

Децата от червени зони ще влизат у нас с PCR тест - E-Burgas.com
bgtourism.bg

От 19 януари, сряда, децата от 12 до 18 г., които пристигат от държава в „червената зона“, се допускат на територията на България при представяне на отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизане в страната PCR тест.

Това трябва да е удостоверено чрез валиден цифров COVID сертификат на ЕС за изследване или на равностоен или аналогичен документ. Това нарежда министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова със своя заповед, издадена днес.

Ако не представят такъв документ, се поставят под 10-дневна карантина. Карантината може да бъде преустановена, ако лицето си направи PCR тест не по-рано от 72 часа от пристигането си в страната. 

Припомняме, че досега се изискваше пристигащите от  „червена зона“ деца от 12 до 18 г., също като възрастните, при влизането в България да предоставят отрицателен резултат от изследване, едновременно с документ за ваксинация или преболедуване.

За децата до 12-годишна възраст, независимо от зоната, в която попада държавата от която пристигат, не се изисква представянето на документи за COVID-19.

Също от 19 януари се актуализира и списъкът на държавите по цветови зони. В „червената зона“ преминават Австрия, Република Северна Македония, Сърбия, Турция, Унгария, Люксембург, Израел, Кувейт, Гренада, Гренландия, Катар, Кралство Бахрейн, Ливанска република и Кооперативна република Гвиана.

Свързани статии
Алибегов плаши с протести от ваксинирани От днес PCR тест за децата, идващи от държави в "червена зона" Премиерът се срещна с протестиртащите от "Възраждане" заради сертификата Купуват още над 7 млн. бързи теста за училищата Бургаски аптеки протестират заради огромни сметки за ток Счупени пръсти и ребра на полицаи на днешния протест Тестването на учениците ще продължи и след ваканцията Над 1,5 млн теста са разпределени в училищата Деца от 1 до 4 клас в 13 области се връщат в клас, Бургас остана без тестове Синдикат: 87% от учителите не са готови да правят тестове на децата
Тагове
червена зона pcr тест
Коментари

Още от последните новини