Отпускат 10 милиона за заплати на надзиратели

Отпускат 10 милиона за заплати на надзиратели - E-Burgas.com
Затворът в Бургас, снимка 168 часа

Правителството в оставка реши да отпусне 10 млн. лв. на правосъдното министерство, като парите ще са за увеличение на заплатите и подобряване на условията на труд на надзирателите в затворите. Решението беше взето на днешното заседание на Министерския съвет, съобщава "Фокус".

Правосъдният министър в оставка Екатерина Захариева обясни, че работата на служителите от Главна дирекция "Изпълнения на наказанията" и Главна дирекция "Охрана" е изключително тежка и отговорна. Тя подчерта, че от седем години заплатите им не са увеличавани и това е довело до напускането на много хора. Ниските възнаграждения пречели и на назначаването на нови кадри.

Захариева допълни, че двете дирекции трябва да бъдат с окомплектован състав, тъй като са свързани със сигурността в страната. По думите ѝ, ако проблемът с възнагражденията продължи, може да се стигне до недобра охрана в местата за лишаване от свобода.

Правосъдният министър каза още, че решението на кабинета не е предизборен ход, като припомни, че в средата на миналата година правителството е поело ангажимент да осигури допълнителни средства за заплати в сектора.

"През миналата година в рамките на бюджета за първи път от години успяхме да закупим металотърсачи във всяко едно от местата за лишаване от свобода, както и система, която ще се внедри за заглушаване на мобилните устройства в затвора в Белене", заяви Захариева.

Премиерът в оставка Бойко Борисов уточни, че е имало голяма разлика в заплатите на служителите в затворите, в сравнение с други структури на службите и се е налагала актуализация на възнагражденията им.

Коментари

Още от последните новини