Данъчните погнаха онлайн търговци чрез куриерите

Данъчните погнаха онлайн търговци чрез куриерите - E-Burgas.com

Началото на учебната година глътна 125 млн. лева от семейните бюджети. От тях 25 млн. лева е ДДС, което влиза в хазната всяка година, показват предоставени на Агенция „Монитор“ разчети на Националната агенция по приходите (НАП). В тази цифра не влизат сумите, похарчени от родителите в китайските вериги или големите магазини. Причината е, че в отчетите на НАП отделна графа имат книжарите на дребно, а останалите пари, дадени за канцеларски материали минават в общия оборот. За тази и миналата година през август ДДС-то, събрано от книжарите, е около 11-12 млн. лева, а през септември 2017 г. оборотите скачат с милион и данъкът добавена стойност достига над 13 млн. лева. За септември тази година данъчните ще знаят след 15 октомври, когато изтича срокът за подаване на декларации от търговците.

Около първия учебен ден данъчните са започнали проверки на онлайн търговците, които продават усилено учебни помагала, моливи, флумастери, чанти и приспособления. От големите куриери в началото на месеца са изискани данни за извършените наложени платежи между физически лица през септември. Не е тайна, че така при търговията в нета се укриват най-много обороти, но куриерските фирми са задължени да посочват в товарителницата си при всеки клиент какво разнасят. Алгоритъм при данъчните светва като червена лампа, когато има много превозни документи за товари на едно лице.

Данните на НАП показват още, че през последните години се отчита спад на продажбите на дребни канцеларски материали, чанти и други в книжарниците за сметка на търговци на дребно като веригите супермаркети. Тоест докато купуваме домати и перилни препарати, взимаме тетрадки и химикалки на най-малките в семейството. Въпреки това повече пари сме похарчили при книжарите с 15 на сто през 2017 г. спрямо 2016 г., показват данните на НАП. Най-вероятно ръстът се дължи на по-голямата търговия с книги, която беше отчетена и от родната статистика. През 2017 г. според НСИ ръстът при тиражите на книгите е 18 на сто.

По по данни на европейската статистическа служба Евростат българинът харчи най-малко в ЕС за канцеларски материали книги и вестници. Дъното на класацията българските потребители споделят с гръцките. Най-много за тези стоки харчат домакинствата в Словакия. През 2016 г. домакинствата в ЕС са изхарчила малко повече от 90 милиарда евро или 1.1% от всички изхарчени пари за покупката на книги, вестници и канцеларски материали, се казва в изследване на Евростат. Това представлява 0.6% от БВП на ЕС или се падат по около 200 евро за жител от Евросъюза. През годината домакинствата харчат двойно повече за книги, вестници и канцеларски материали около празниците. Разходите им за тези стоки са два пъти по-малко, отколкото разходите им за услуги, свързани с почивка и култура. Най-високо е потреблението на книги, вестници и канцеларски материали в Словакия (2.1%), след това се нареждат германците (1.6%) и поляците (1.4%). На дъното са гърците и българите (0.6%), като малко над тях са чехите, испанците и малтийците (всички с 0.7% ).

Коментари

Още от последните новини