Честваме 175 години от рождението на Христо Ботев

Честваме 175 години от рождението на Христо Ботев - E-Burgas.com

Честваме 175 години от рождението на поета и революционер Христо Ботев. Тържествата започнаха още снощи. В Калофер беше премиерът Гълъб Донев. Той посети и къщата-музей на революционера, поднесе цветя пред паметника му и пред паметника на майката на Ботев - баба Иванка.

На церемонията в родното място на Ботев днес ще присъства вицепрезидентът Илияна Йотова. В София тържественото честване ще се проведе пред бюст-паметника на Христо Ботев в Борисовата градина.

Христо Ботев оставя вечна следа в историята като поет, публицист и журналист, революционер, идеолог и ръководител на националноосвободителното движение на България (1848-1876).

Бил е учител (1866) в бесарабското българско село Задунаевка, след което поема учителското място от своя баща в родния му Калофер. От края на 1867 г. е в Румъния (Букурещ и Браила), където се включва в живота на българската революционна общност. Издава в. "Дума на българските емигранти" (1871), заедно с Любен Каравелов списва в. "Свобода" /от февруари 1873 г. в. "Независимост"/ (1872), издава в. "Будилник" (1 май-1 юни 1873), в. "Знаме" (8 декември 1874-14 септември 1875) - печатен орган на Българския революционен централен комитет (БРЦК). От м. август 1874 г. е член на Временния централен комитет, а от 1875 г. на Българския революционен комитет.

Включва се в подготовката на Априлското въстание (1876). Организира чета от 200 души, с която завзема австрийския параход "Радецки" и на 29 май 1876 г. (17 май ст. ст.) при с. Козлодуй слиза на българския бряг на р. Дунав, откъдето се отправя към Стара планина. След тежки боеве с редовната турска армия, черкези и башибозуци е прострелян на 1 юни 1876 г. (20 май ст. ст.) на връх Камарата в местността Околчица във Врачанския балкан.

Автор е на стихотворения, които са събрани в стихосбирката "Песни и стихотворения от Ботйова и Стамболова" (1875). Автор е и на политическа публицистика - "Народът. Вчера, днес и утре", "Решен ли е черковният въпрос?", на фейлетоните "О, tempora!O, mores!", "Това ви чака", "Послание от небето", "Политическа зима" и др. По традиция всяка година 2 юни се отбелязва като Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Свързани статии
Бургас се поклони пред паметта на Христо Ботев (Снимки) Почитаме паметта на Ботев и загиналите за свободата на България Цяла България се подготвя за отбелязване паметта на Ботев Почитаме паметта на Христо Ботев
Тагове
христо ботев
Коментари