Почитаме паметта на Ботев и загиналите за свободата на България

Почитаме паметта на Ботев и загиналите за свободата на България - E-Burgas.com

Почитаме паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата на България.

Точно в 12.00 часа, в продължение на 2 минути, сирените в цялата страна ще звучат с прекъснат сигнал.

При подаване на сигнала всички пешеходци и пътни превозни средства в населените места, с изключение на влаковете, следва да спрат и да останат на място.

С традиционното всенародно поклонение на връх Околчица във Врачанския Балкан ще бъде отбелязан Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България.

Всенародното поклонение ще започне с молебен за България, отслужен от врачанския митрополит Григорий.

Слова ще произнесат кметът на Враца Калин Каменов и министър-председателят Кирил Петков. Той ще поздрави участниците в националния туристически поход по пътя на Ботевата чета от Козлодуй до Околчица. Ще има изпълнения на Ботеви стихотворения.

Преди сирените в 12 часа, с военен ритуал в подножието на величествения паметник на емблематичния връх ще бъдат поднесени венци и цветя на признателност.

По традиция във всенародното поклонение участват стотици родолюбиви българи.

В родния град на поета революционер - Калофер, ще се състои митинг поклонение. Преди това от Националния музей "Христо Ботев" с военни почести ще бъде изнесено знамето на Ботевата чета.

Точно в 12 ч. пред мемориалния комплекс "Христо Ботев" с минута мълчание ще бъде отдадена почит на героите, загинали за свободата на България. 

Церемония, посветена на годишнината от гибелта на Христо Ботев, ще има днес в столицата пред бюст-паметника на революционера в Борисовата градина. В програмата ще участва актрисата Силвия Лулчева, мъжки вокален ансамбъл "България" с диригент Валентин Бобевски и Гвардейския представителен духов оркестър.

Свързани статии
Честваме 175 години от рождението на Христо Ботев Бургас се поклони пред паметта на Христо Ботев (Снимки) Цяла България се подготвя за отбелязване паметта на Ботев Почитаме паметта на Христо Ботев
Тагове
христо ботев гибел
Коментари

Още от последните новини