Честито Рождество Христово

Честито Рождество Христово - E-Burgas.com

На 25 декември Българската православна църква отбелязва един от най-големите църковни празници – Рождество Христово или Коледа.  Идването на Христос на Земята се приема като началото на новата ера в историята на човечеството.

Според Евангелието Христос се ражда в пещера в град Витлеем, провинция Юдея. В момента на Рождеството в небето е пламнала ярка светлина, небесен ангел е възвестил, че на света е дошъл Спасителят.

Според историческите сведения първото празнуване на Рождество Христово се е състояло в Рим през 336 г. сл. Хр. Наименованието Коледа идва от римските празници Календи, посветени на зимното слънцестоене.

В България първо се почита Бъдни вечер, когато по улиците тръгват коледари, които тропат по вратите на къщите, пеейки“Бог се роди, Коледо“.

Сега българите, както всички други християнски народи по света, украсяват и коледна елха. Тя е привнесена от западните християнски обичаи, а символиката е как Христос идва на земята, за да освети хората и тяхното царство. С идването си той донася частица от небесния мир - красивото, отрупано с плод райско дърво. Затова елхата се украсява с всякакви красиви фигури, а на върха ѝ се слага звезда.

Според българската народна традиция на Коледа се извършва обичая коледуване. Облечените празнично коледари, традиционно ергени,си накичват калпаците, а в ръцете си носят "шарени тояги". Времето за коледуване е строго определено от традицията - от полунощ до изгревна Коледа.

На Рождество Христово свършват постите и обядът обикновено е много богат, като при всички положения включва баница. Основните ястия са приготвени от свинско месо.

Свързани статии
"Българската Коледа" събра над 2,7 млн. лева до момента Николай Димитров: Нека запазим чистотата на мислите и действията си Кметът на Поморие Иван Алексиев пожела коледните жестове да бъдат повече Предимно слънчево време на Коледа Дядо Коледа посети бургаските украинчета (Снимки) Дядо Коледа идва в Созопол на 25 декември Коледарчета от ДГ „Златното ключе“ наричаха за здраве в Областна администрация Ученици от СУ "Петко Росен" събраха средства за дом за стари хора с коледен базар Коледари гостуваха на последната сесия в поморийския съвет (Видео) Коледни концерти ще вдигат духа на бургазлии по празниците
Тагове
коледа
Коментари

Още от последните новини