Черно-белите учебници за осми клас няма да бъдат разпространявани

Черно-белите учебници за осми клас няма да бъдат разпространявани - E-Burgas.com

Черно-белите учебници за осми клас няма да бъдат разпространявани. Такова уверение е направил просветният министър Красимир Вълчев, съобщават пред "Дневник" от Министерството на образованието и науката (МОН).

Черно-бели учебници по някои от предметите за осми клас бяха отпечатани от издателство "Просвета". Те са с 50% по-леки, а цената им е с 30% по-ниска от цената на цветните. Разлики в съдържанието няма, но издателството ги определи като "по-евтини и достъпни и за социално слабите ученици". Според министър Вълчев посланието не е уместно.

"Издателска група "Просвета" е готова да не разпространява черно-белите учебници за осми клас. Причината за това е разгърналата се масова кампания срещу тези учебници", заявява пред "Дневник" директорът на издателството Никола Кицевски.

Пускането на нови учебници за осми клас се налага заради новите програми, по които ще учат децата. За разлика от учебниците от първи до седми клас, които държавата осигурява, учебниците за осми и горните класове се купуват от родителите.

Отпечатването на черно-бели учебници е възможно заради наредба на просветното министерство. Нецветният вариант на учебниците за осми клас е минал всички одобрения във ведомството, както и на учители. В одобряването на новите учебници за втори, шести и осми клас това лято участваха 40 192 преподаватели от 2295 училища.

Коментари

Още от последните новини