Бургазлии следят онлайн нивото на язовир Камчия

Бургазлии следят онлайн нивото на язовир Камчия  - E-Burgas.com

Жителите на Бургас и региона могат да получават ежедневно информация за нивото на питейните язовири. Тя е достъпна в страницата на Община Бургас. 

Данните се предоставят от Министерството на околната среда и водите и се обновяват ежедневно. В тях се посочва наличният обем на язовирите, както приходът и разходът на вода за денонощие.

Междувременно още при първите данни за спадане на нивото на питейните язовири кметът Димитър Николов изпрати писмо до министър - председателя, в което иска да бъдат осигурени резервни количества за водоснабдяване на Бургаска област и Южното Черноморие от язовирите "Ахелой" и "Порой".

За да не се допусне кризисна ситуация с въвеждането на режим на водата, е необходимо да започне спешно проучване, проектиране и изграждане на водоснабдителни съоръжения към язовирите "Ахелой" и "Порой". Това ще позволи те да бъдат използвани за питейно - битови нужди.

За да бъдат извършени тези дейности, Министерският съвет трябва да промени статута на двата язовира от поливни в язовири за питейна вода.

Кметът Николов е изпратил писма също до министъра на околната среда и водите и до председателя на Комисията по екология към Народното събрание да бъдат взети необходимите мерки за предотвратяване на криза с водоснабдяването на Бургаски регион.

Община Бургас също е предприела мерки за пестене на водата от водоснабдителната система. В момента се провеждат процедури за изграждането на три източника за подпочвена вода, която да се използва за напояване и други дейности. Едното място за добив на подпочвена вода се намира при Терминал "Славейков", а другите две са при кръговото на бул. "Стефан Стамболов" с ул. "Транспортна" и в парк "Света Троица" в комплекс "Славейков". На тези точки вече са направени хидро-геоложки проучвания и през следващата година ще бъдат изградени съоръжения за добив на подпочвена вода.

Към този момент Бургас и регионът се захранват от язовирите "Камчия", "Ясна поляна", "Ново Паничарево" и Водохващането на р. Зелениковска. Те осигуряват необходимия воден ресурс за водоснабдяване на Централното и Южното Черноморие в нормално валежни години.

Свързани статии
Затварят и кръстовището до подлеза на СОМАТ за две седмици Ревизоро: Камчия е най-проблемният язовир, има вода за 8-10 месеца! Почти две седмици без движение по централна улица заради ремонти Граждани искат среща с областния заради водната криза Поощряват бургазлиите събиращи отпадъците разделно От утре отварят част от "Демокрация" в участъка зад Механото Цялостен ремонт очаква една от най-натоварените бургаски улици Ревизоро: Язовир "Камчия" е в критично сътояние, опасността от суша е близо ВиК влиза с техника на ул. "Страхил" след това я преасфалтират Затварят кръстовище в центъра на Бургас заради ремонт на ВиК
Тагове
язовир камчия ниво вик вода
Коментари

Още от последните новини