Бургаските езера най-екологично уязвими по Черноморието

Бургаските езера най-екологично уязвими по Черноморието - E-Burgas.com

Нов алманах показва екологично уязвимите зони по българското крайбрежие. Това съобщи пред БНТ специалистът по геоморфология и компютърна картография в Института по океанология във Варна д-р Илиян Коцев.

Такава разработка не е била правена около 40 години, заяви Коцев.

В алманаха са картографирани 14 зони, които могат да се категоризират като чувствителни и уязвими от екологична гледна точка. В него са поместени много снимки на Черноморието, част от които подводни.

Алманахът е изготвен от 10 души, между които специалисти от три научни института. Картографирането на крайбрежието е изготвено миналата година и е отнело 8 седмици на екипа.

Оказва се, че към най-уязвимите зони спадат езерата край Бургас. По думите на Коцев около Варна също има такива уязвими зони - това са двете защитени зони южно от нос Галата и скален риф в района на Златни пясъци. Заради разнообразието на археологически ценности зоните около Стария град в Несебър и Созопол също са чувствителни.

Създаването на алманаха е било финансирано от френска компания, проучваща залежи в находището "Хан Аспарух" в Черно море.

Според управителя на фирмата Кзавие Фожрас алманахът се разпространява безплатно. Тиражът от 1 000 броя ще се раздаде на библиотеки, учебни заведения и неправителствени организации.

Коментари

Още от последните новини