Бургас ще кандидатства за "Европейска младежка столица" през 2025 година

Бургас ще кандидатства за

В България титлата е била присъждана еднократно на град Варна през 2017 година

Град Бургас ще кандидатства за титла "Европейска младежка столица" през 2025.  Предложението е на кмета Димитър Николов и ще бъде гласувано на следващото заседание на Общински съвет - Бургас.

Европейска младежка столица е инициатива на Европейски младежки форум – титла, която ежегодно се присъжда на европейски град, подготвен с необходимите инфраструктура, практика и визия с цел овластяването на младите граждани, ангажирането им в дневния ред за развитие на общността, и най-вече, заздравяването връзките между отделните партньори в младежката екосистема. Инициативата се реализира от 2009 година насам, като основите ѝ са положени в Ротердам (Кралство Нидерландия). В България, титлата е била присъждана еднократно на град Варна през 2017 година.

Всяка година, чрез множество и най-разнообразни проекти, фокусирани върху младежките нагласи и потребности спрямо културния, спортния, социалния, политически и икономически живот и развитие, се обогатява дневния ред на европейската младежка общност. Поток от адвокати на интегритета на Европа, активисти, експерти и обучители, популярни политически лица с открояващ се акцент върху формалното и неформално образование на гражданите в младежка възраст, концентрират добрите практики в една географска точка. Стремежът ни е през 2025 година, независимо от предизвикателствата на съвремието, на база силните и целенасочени политики на Община Бургас в сферите на образованието и овластяването на бургаската младеж да спечелим титлата и да приветстваме и разгърнем този огромен потенциал в Бургас.

В тази връзка Община Бургас подготвя кандидатурата си за „Европейска младежка столица 2025 г.“. В бюджета на отдел „Превенции и младежки политики“ при Община Бургас, предвид условията за кандидатстване, ще се заложи необходимият финансов ресурс за заплащането на таксите в размер на €1000 (хиляда евро). 

Общински съвет - Бургас ще трябва да даде съгласие на Община Бургас да кандидатства за „Европейска столица на младежта 2025 година“ на следващото си заседание. 



 

Коментари

Още от последните новини