Болници отказват прием на тежко болни заради епидемията?

Болници отказват прием на тежко болни заради епидемията? - E-Burgas.com

 Все повече тежко болни хора не получават адекватна медицинска помощ заради истерията около коронавируса и презастраховане на лични лекари и болници. Някои пациенти се третират погрешно като болни от COVID-19 и получават погрешни инструкции за домашно лечение. Други не успяват да постъпят в болница зарази презастраховане и "пазене" на легла за пика на вируса, става ясно от сигнали на граждани в социалните мрежи.

52-годишна жена от Враца, която е била лекувана в продължение на дни от джипито си по телефона, е починала късно снощи в МБАЛ "Христо Ботев", съобщи вчера zovnews.com. Пациентката е била приета по спешност в болницата с перитонит след домашно лечение по погрешна диагноза. Жената е имала оплаквания - болки в корема и температура, но когато позвънила на личния си лекар, той се усъмнил, че има коронавирус. Затова я е лекувал в домашни условия по телефона в продължение на няколко дни. В този период състоянието на жената се влошава и тя е приета в частна болница във Враца със съмнение за бъбречна криза. Там пациентката припада и реаниматор установява липсваща перисталтика и други симптоми, характерни за перитонит. Жената е интубирана и транспортирана до спешниия център на МБАЛ "Христо Ботев"- Враца, където има хирургичен кабинет и където след ренген лекарите установяват перфорация на тънките черва на четири места. Жената е била оперирана по спешност, но състоянието й било много тежко и късно снощи тя е починала.

За друг случай сигнализира журналистката Елена Дюлгерова, която живее в Костенец, чийто мъж е с диабет, бъбречна и сърдечна недостатъчност, както и с прекаран преди 4 г. инсулт. Състоянието му се влошава последните дни, като на третия ден след влошаването жена му вика Спешна помощ, която го отвежда в Окръжна болника "Св. Анна". Съпругата не отива с него в болницата заради ограниченията за връщането й. След цял ден обследване, от приемното отделение на Окръжна болница й се обаждат, за да прибере мъжа си. Обяснението било, че в никое отделение не могат да го приемат, тъй като "състоянието му не е извън нормите". "Човек, който не може да се движи, с видими промени в говора, надебелен език и склопено око, не може да бъде приет в българска болница, защото НЕ Е СПЕШЕН СЛУЧАЙ. Моля ви, реагирайте, моля ви, моля!", апелира жената. Пиарът на болницата Антон Луков отговори на колега от "Икономист", че на мъжа са направени изследвания за 2000 лева. Сумата е специално подчертана. Прегледан е от шестима лекари, които не намират състоянието му за спешно. Пиарът подчертава също така, че пациентът дори е нахранен в Спешното отделение. Към този момент от болницата не дават сведения на Елена за състоянието на мъжа й.

Практика на здравно министерство при такива случаи е да не коментира фактологията, преди да е назначена проверка. Още не е ясно дали здравният министър Кирил Ананиев ще разпореди такава по двата случая.

Свързани статии
Болници у нас пред закриване заради липса на лекари По-бърза връзка между Спешна помощ и болниците 903 са новозаразените с ковид за последното денонощие От август ще се издават електронни направления за хоспитализация Сербезова: Трябва да има мандатност на директорите на болници Сербезова: Болниците да са готови за прием и лечение на пациенти с ковид Ангел Кунчев: Трябва да вземем мерки сега, за да не пълним пак болниците 643 са новите случаи на коронавирус 435 са новозаразените с ковид у нас Вирусолог: Коронавирусът не изчезва, продължава да мутира
Тагове
коронавирус болници
Коментари

Още от последните новини