Близо 16 хил.декара гори са погълнати в 219 пожара

Близо 16 хил.декара гори са погълнати в 219 пожара - E-Burgas.com

От началото на годината в горски територии са възникнали 219 пожара, при които са изгорели близо 16 хиляди декара гори.

Агенцията по горите настоява да се създаде специализирано авиационно звено, което да подпомага гасенето на сложни пожари в горските територии, информира БНР.

Над две хиляди декара гори са напълно унищожени при върхови пожари през последните седмици, сочат данните на горските.

Според анализа на ресорната агенция над 80 процента от всички горски пожари възникват извън горските територии и в последствие се прехвърлят в тях. Това се случва  най вече при почистване на пасища и необработваеми земеделски земи.

По тази причина е предложено да се актуализират административните процедури за санкциониране на собствениците на земи, които нарушават правилата.

Паленето на стърнища е забранено отдавна и се санкционира. Очевидно обаче контрола и спазването на тези забрани е недостатъчен.

За борбата с огнената стихия е крайно време да се осигури и техника за гасене на горските пожари от въздуха, сочи още анализа на изпълнителната агенция по горите, която подкрепя създаването на специализирано противопожарно авиационно звено, тъй като горските пожари често са в сложни терени, достъпни само от въздуха.

Свързани статии
Всички партии в парламента внесли законопроект за намаление на бензина с 1 лв. Пожарът в Родопите погълнал над 10 хил. декара гори Зимното поддържане на пътищата щяло да бъде гарантирано Пламъци не пожалиха и Кресненското дефиле Огромна опасност от пожари заради жегата Отстъпката от 25 ст. на литър гориво влезе в сила Горивата у нас поскъпват със стотинка на ден Добри Митрев: Драстично увеличение на горивата ще е срив за държавата и всеки българин ЕС заседава за руския петрол утре Живодар Терзиев: Българският пазар не е подготвен за цени от 3,50 лева за литър
Тагове
пожари гори
Коментари

Още от последните новини