Близо 16 хил.декара гори са погълнати в 219 пожара

Близо 16 хил.декара гори са погълнати в 219 пожара - E-Burgas.com

От началото на годината в горски територии са възникнали 219 пожара, при които са изгорели близо 16 хиляди декара гори.

Агенцията по горите настоява да се създаде специализирано авиационно звено, което да подпомага гасенето на сложни пожари в горските територии, информира БНР.

Над две хиляди декара гори са напълно унищожени при върхови пожари през последните седмици, сочат данните на горските.

Според анализа на ресорната агенция над 80 процента от всички горски пожари възникват извън горските територии и в последствие се прехвърлят в тях. Това се случва  най вече при почистване на пасища и необработваеми земеделски земи.

По тази причина е предложено да се актуализират административните процедури за санкциониране на собствениците на земи, които нарушават правилата.

Паленето на стърнища е забранено отдавна и се санкционира. Очевидно обаче контрола и спазването на тези забрани е недостатъчен.

За борбата с огнената стихия е крайно време да се осигури и техника за гасене на горските пожари от въздуха, сочи още анализа на изпълнителната агенция по горите, която подкрепя създаването на специализирано противопожарно авиационно звено, тъй като горските пожари често са в сложни терени, достъпни само от въздуха.

Свързани статии
Експерт: Поскъпването на горивата ще продължи И полицията се включи в гасенето на пожарите в страната Военни продължават да се борят с пламъците над Югово Девети ден продължава гасенето на пожара над Югово И дъждът не можа да угаси пожарът над Югово Военни и вертолет на ВСС продължават борбата с пламъците в Родопите Екстремален индекс за пожари в 20 области у нас Горски настояват за повече защитни облекла и техника за гасене на пожари Девет огнеборци потушиха поредния пожар край Айтос Потушиха три пожарни огнища в Айтоско, горски и доброволци също помагаха
Тагове
пожари гори
Коментари

Още от последните новини