Басейнова дирекция: Липса на кислород е довело да измирането на рибата край Черноморец

Басейнова дирекция: Липса на кислород е довело да измирането на рибата край Черноморец - E-Burgas.com
Снимка btvnovinite.bg

Тонове мъртва риба изплува от язовир край Черноморец. Някои от екземплярите толстолоб са големи повече от метър. Сред умрялата риба има сом и шаран. Язовирът е общински, но е отдаден на концесия. След сигнали се издава предписание рибата да бъде изчистена от брега и извозена в екарисаж.

От Басейнова дирекция обясниха за bTV, че към дата на извършване на проверката, водата в язовира е около 30%о от общия обем, което е вероятна причина за липса на кислород, което пък е довело до смъртта на рибата.

„Язовир „Круша 1” и„Круша 2" са каскадни язовири. Приток от „Круша 2" към проверявания „Круша 1" няма, тъй като „Круша 2" е напълно сух. Първите резултати от физикохимичния анализ показват ниско количество на кислород и завишени концентрации на амониев азот", обясни главният експерт Събина Русева.

При проверката не са открити брегови източници на замърсяване, нито заустяване на води, обясняват от Басейнова дирекция. Настоящият концесионер стопанисва язовира от 2016 г. Преди това за него се е грижело ловно-рибарското дружество „Лебед".

Председателят на дружеството Невен Каравасилев обясни, че засушаването и липсата на кислород е причина за мъртвата риба. По думите му първото зарибяване на язовира е било с шаран, но заради тревите и тръстиката се налага да пуснат толстолоб и бял амур.

А кметът на Черноморец Росен Деспов уточни, че концесионерът на язовира е обяснил, че е видял няколко дни преди това да излизат отделни екземпляри, но не е очаквал, че ще се стигне до толкова умряла риба.

Екипът на bTV потърсили и мнението на концесионера, но втори ден телефонът му е изключен.

Свързани статии
Започват ремонтите на язовирите Ахелой и Порой Ревизоро: Ако до 20 февруари не изградим тръбите, не искам да съм в Бургас на изборите Силно представяне на бургаски гимнастички в Казахстан (Снимки) Водата в още един язовир намаля драстично Валежите от последните дни вдигнали нивото на язовир Камчия Полузащитникът Милен Танев е футболист номер 1 на Черноморец (Бургас) Язовирите "Ахелой" и "Порой" вече са с приоритет за питейно-битови нужди Бургаските съветници искат да се види под лупа къде изтича водата на язовир Камчия Нов стопанин на язовирите Ахелой и Порой ще спасява Бургас от водна криза Ревизоро в Бургас: Криза няма да има, Варна ще се лиши от вода
Тагове
язовир мъртва риба черноморец басейнова дирекция
Коментари

Още от последните новини