БАН: В най-лошия сценарий пикът на коронавируса ще е в средата на август

БАН: В най-лошия сценарий пикът на коронавируса ще е в средата на август  - E-Burgas.com

Три сценария за макроикономическите последствия у нас от борбата с COVID-19 изготвиха от Българската академия на науките. 

Първият вариант допуска, че пикът на коронавирусът ще е в средата на май. Вероятността да се сбъдне е 20%. Прогнозата е за спад на БВП от 2.4% и леко нарастване на инфлацията. Безработицата нараства до 6.9%.

Вторият сценарий предвижда пик в края на юни или средата на юли с постепенна отмяна на мерките. Вероятността той да се случи е цели 60%. Прогнозата на икономистите е за спад на БВП с 4.3% и ускоряване на инфлацията до 4.2% .

Третият вариант допуска пик на заболяването в средата на август. Вероятността за него е 20 на сто. Пазарът на труда ще изпита силен негативен шок, като безработицата ще засегне близо 350 000 души или 12%.

Според икономистите на БАН актуализацията на бюджета, както и другите мерки във финансовата сфера са взети навреме.

Свързани статии
Детска учителка от Русе лепна коронавирус Отново ръст на заболелите с Covid-19, Бургас и Благоевград с най-много нови 16 са новозаразените случаи на коронавирус в Бургаско 81 деца от училища и детски градини са заразени от началото на учебната година Нови шест случая на Covid-19 в областта Кметът на Бургас: Няма паника в училищата, сигурно ще има и още случаи Равносметка: 80% по-малко чужденци и 8% повече българи по морето през юли 201 са новите случаи на Covid-19 у нас, в Бургаско - 12 Кунчев е против КПП-тата при нова вълна на вируса ЦАУ "Зора" затвори за граждани заради заразен служител
Тагове
коронавирус
Коментари

Още от последните новини