БАН: В най-лошия сценарий пикът на коронавируса ще е в средата на август

БАН: В най-лошия сценарий пикът на коронавируса ще е в средата на август  - E-Burgas.com

Три сценария за макроикономическите последствия у нас от борбата с COVID-19 изготвиха от Българската академия на науките. 

Първият вариант допуска, че пикът на коронавирусът ще е в средата на май. Вероятността да се сбъдне е 20%. Прогнозата е за спад на БВП от 2.4% и леко нарастване на инфлацията. Безработицата нараства до 6.9%.

Вторият сценарий предвижда пик в края на юни или средата на юли с постепенна отмяна на мерките. Вероятността той да се случи е цели 60%. Прогнозата на икономистите е за спад на БВП с 4.3% и ускоряване на инфлацията до 4.2% .

Третият вариант допуска пик на заболяването в средата на август. Вероятността за него е 20 на сто. Пазарът на труда ще изпита силен негативен шок, като безработицата ще засегне близо 350 000 души или 12%.

Според икономистите на БАН актуализацията на бюджета, както и другите мерки във финансовата сфера са взети навреме.

Свързани статии
552 са новите случаи на ковид, от днес част от мерките падат 41 са новите случаи на ковид в Бургас, двама са починали 6728 пребориха коронавируса за едно денонощие, 535 са новите случаи Половината област без нито един случай на ковид, за първи път и без починали Четирима души починаха от ковид в Бургаско, само три са общините без нови случаи 65 са новозаразените в Бургас, 750 в страната 753 са новите случаи на ковид, 37 в област Бургас Седем души починаха от ковид в областта, ръст на заболелите в Приморско 107 са новозаразени с ковид в Бургас, 867 в страната Драстичен скок на новозаразените с коронавирус в Бургас
Тагове
коронавирус
Коментари

Още от последните новини