БАН: В най-лошия сценарий пикът на коронавируса ще е в средата на август

БАН: В най-лошия сценарий пикът на коронавируса ще е в средата на август  - E-Burgas.com

Три сценария за макроикономическите последствия у нас от борбата с COVID-19 изготвиха от Българската академия на науките. 

Първият вариант допуска, че пикът на коронавирусът ще е в средата на май. Вероятността да се сбъдне е 20%. Прогнозата е за спад на БВП от 2.4% и леко нарастване на инфлацията. Безработицата нараства до 6.9%.

Вторият сценарий предвижда пик в края на юни или средата на юли с постепенна отмяна на мерките. Вероятността той да се случи е цели 60%. Прогнозата на икономистите е за спад на БВП с 4.3% и ускоряване на инфлацията до 4.2% .

Третият вариант допуска пик на заболяването в средата на август. Вероятността за него е 20 на сто. Пазарът на труда ще изпита силен негативен шок, като безработицата ще засегне близо 350 000 души или 12%.

Според икономистите на БАН актуализацията на бюджета, както и другите мерки във финансовата сфера са взети навреме.

Свързани статии
БАН: Броят на заразените е 4-5 пъти по-голям от регистрираните Ето кога сваляме маските Бургас и Царево с висок брой новозаразени с ковид Скочиха новозаразените в областта, четири общини с по над 10 нови случая Глътка въздух в региона: Едва 34 новозаразени с ковид, нито един смъртен случаи 88 са новозаразени в Бургаско, лек спад на новите случаи в страната Бургаска област осъмна с нови 110 случая на коронавирус 913 нови случаи на коронавирус у нас 105 нови души в Бургаско са с коронавирус, 1212 общо у нас Отново в изходна позиция: 131 нови случая на ковид в Бургас
Тагове
коронавирус
Коментари

Още от последните новини